Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn gör som vi gör och inte som vi säger

Många föräldrar oroar sig för att deras barn ska råka illa ut på nätet. En av de saker som ofta uppmärksammas i media och som därmed ökar oron hos många är nätmobbning.

Till alla som är rädda för att era barn ska drabbas så fort de steppar ut på sociala medier har jag en god nyhet nätmobbning är inte så vanligt som många tror. Framför allt - vilket ju inte är särskilt roligt men ändå viktigt att komma ihåg - nätmobbning skiljer sig inte särskilt mycket från den gamla ohederliga formen av skolgårdsmobbning. De som drabbas på nätet är oftast de som också drabbas öga mot öga.

Vad oroliga föräldrar och andra vuxna borde vara mer orolig för är vilka värderingar och vilket beteende de själva hänger sig åt när de använder internet. Och vad de häver ur sig för grodor framför teven i soffan när de kommenterar människorna som passerar revy i rutan.

Den senaste veckan har politikern Elin Nilsson (M) uppmärksammats då hon polisanmält hat och hot som riktats mot henne efter ett uttalande om att lägga ner Sollefteå sjukhus. Detta hat har riktats mot henne på internet, i första hand på Facebook. De som kommenterat hennes utseende och önskat livet ur henne har inte varit barn. De har varit vuxna människor, som kommenterat utan skydd bakom anonymitet, som annars är ganska vanligt på nätet.

Vuxna människor som borde kunna gå in i respektfull debatt om sakfrågan – nämligen eventuell nedläggning av ett sjukhus och landstingets ekonomi. Att ge sig på Elin Nilsson personligen med kommentarer som har absolut ingenting att göra med vare sig hennes politiska uppdrag eller sakfrågan är ingenting annat än mobbning när det görs av många samtidigt.

Varje vuxen människa som beter sig så på internet sanktionerar därmed att deras – och andras – barn gör likadant. Barn gör som bekant oftare som vi gör än som vi säger. Det blir väldigt svårt att förklara för ett barn att det inte är okej att kalla andra människor för häxa, uttrycka sig nedsättande om deras utseenden eller hota dem till livet om man själv gör likadant.

Så länge vuxna människor inte kan behandla varandra med respekt är det orimligt att kräva att våra barn ska göra det.

Det här är inte ett internetproblem. Det här är ett samhällsproblem som handlar om vilka värderingar vi för över till våra barn. Sorgligt nog så verkar det som om det skett en värderingsförskjutning i hela samhället. Plötsligt tycks vuxna i övrigt inte dumma människor tycka att det är okej att vara oprovocerat elak mot sina medmänniskor endast på grund av deras utseende, kön eller hudfärg.

Vi får det samhälle vi förtjänar och barnen blir inte mer väluppfostrade än vi gör dem. En stor del av den uppfostran vi försöker ge barnen handlar om något som brukar kallas för allmänt hyfs. Dit hör att respektera andra människor. Dit hör inte att kalla någon för häxa eller påpeka att man ogillar hens utseende bara för att personen ifråga har en annan åsikt än en själv.