Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn har fått syskon i alla tider och tvättmaskinen sköter sig själv – 15 timmars förskola räcker

Replik på Varför skuldbelägga oss föräldrar som vill göra det bra för våra barn? ST 6/12.

Det är nog ingen som vill skuldbelägga föräldrarna, däremot uppmanas alla föräldrar att ta sitt ansvar som förälder.

Att skaffa barn är ett livslångt åtagande, så varför skall man då lämna bort sina barn om man inte behöver? Jag kan köpa att barnen behöver leka med andra barn (efter tre års ålder) men då är det absolut tillräckligt med 15 timmar. Allt över 15 timmar är inte barnens behov längre, då har det gått över till föräldrarnas behov.

Vissa barn ska dessutom vistas på förskolan för att sova under dessa 15 timmar (som det är i dagsläget) och måste väckas innan de är utsövda för att gå hem. Det bästa borde vara att få gå hem och sova ut i lugn och ro.

Min åsikt är, om det är så jobbigt med ett barn, varför funderar man ens på att skaffa fler? Och dessutom, som som det står i insändaren, att riskera tvillingar.

För Plus-kunder: Timrå fördubblar tiden som barn får vara på förskolan: "Hetsigt jobb för att lösa situationen"

Att få syskon har hänt i alla världens tider, så varför skulle det vara annorlunda nu än förut? Helt plötsligt ska man inte kunna ta hand om det första barnet och låta det lära känna den nya familjemedlemmen, att ta den nya familjemedlemmen i vagnen och ta en promenad till en lekpark, gå på en utflykt eller träffa andra likasinnade som också fått barn eller är hemma av annan anledning.

Det hänvisas till att tvätt och städning är jobbigt, en tvättmaskin sköter sig själv efter att man stoppat i kläderna och oftast finns torktumlare i dagens hem så det borde inte vara så betungande.

Jag tror inte att förskolepersonalen pratar skit om sitt jobb, snarare att de går på knäna efter att att de gjort så gott det kunnat under så lång tid med små resurser och stora barngrupper.

Många förskolepedagoger är långtidssjukskrivna på grund av utmattningssymtom vilket innebär att det är outbildade vikarier som kliver in och den för barnet trygga och kända personalen försvinner och verksamheten blir inte den samma med outbildade pedagoger.

Förskolan är till för barnens bästa och det är det personalen skall verka för.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag vet och är övertygad om att personalen gör allt som står i deras makt för att tillfredsställa alla barns behov. De flesta barn har arbetande föräldrar och måste vistas på förskolan låt oss säga mellan 6.30 och 17.30. För dessa skulle det vara skönt om det inte var fulla barngrupper under hela dagarna, för tempot är högt och både barn och personal skall orka ge allt under denna tid.

Det borde även vara skönt att som förälder hämta hem ett barn från förskolan som har lite ork och kraft kvar att umgås med er som föräldrar.

Det pratas även om hur familjesituationen ser ut. Om man har särskilda behov kan man ansöka om utökad tid, och det brukar inte vara något problem om man uppfyller de kraven.

Tänk efter hur länge ert barn är litet och har möjlighet att vara tillsammans med er och ta tillvara på den tiden, den kommer aldrig åter.

15 timmar räcker

Läs också:

Förskollärare: Era barn kommer inte få det bättre med fler timmar hemifrån

S, V: 30 timmar i förskolan och gratis kollektivtrafik – dags att satsa på de unga i Timrå

30 timmar på förskolan är överdrivet – har föräldrar inte tid att vara med sina barn?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel