Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn- och utbildningsnämnden: Gör om – gör rätt!

Annons

För att våra politiker skall kunna fatta välgrundade beslut krävs det att de får underlag från utredande tjänstemän som stämmer med verkligheten. Nyligen beslutade barn- och utbildningsnämnden att Hantverksprogrammet på Sundsvalls gymnasium inte skall ta in elever nästa läsår för att efter ytterligare två år helt upphöra.

Läs mer här: Protester och namninsamling mot nedlagd frisörutbildning

Till grund för detta beslut används i huvudsak två argument: Ekonomi och arbetsmarknad. Hantverksprogrammet är det program på Sundsvalls gymnasium som går med mest ”vinst”. Det genererar ett överskott som tillför Sundsvalls gymnasium välbehövliga resurser. Att då lägga ner programmet är ett beslut som i stället för att frigöra resurser får direkt motsatt effekt.

När det gäller arbetsmarknaden så vill inte nämnden utbilda till arbetslöshet. Det finns en uppfattning – inga fakta – om att man inte får arbete efter frisörsutbildningen på Hantverksprogrammet. Uppfattningen verkar i första hand komma från nämndsledamöternas egna små undersökningar. Man har helt enkelt frågat sin egen frisör. Från den senaste elevkullen på frisörutbildningen ser verkligheten ut så här: 15 elever utexaminerades där i dag sju arbetar som frisörer varav en med egen rörelse, två läser på högskolan i Östersund, fyra arbetar inom handel och service och två är mammalediga. Inte en enda är arbetslös!

Att i ett framtidsperspektiv, när vi nu under nästa år skall ta emot 250 – 500 ensamkommande flyktingbarn, lägga ner en yrkesutbildning som ger ungdomar arbete verkar oerhört kortsiktigt tänkt. Vi kommer att behöva alla utbildningsplatser som finns för att ta emot och slussa ut dessa ungdomar på arbetsmarknaden. Barn- och Utbildningsnämnden: Gör om – gör rätt!

”Pedagogen”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel