Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn våldtogs i familjehem

Vid minst tio tillfällen våldtogs en flicka av en ung man. Hon hade inte hunnit fylla åtta år när övergreppen började.
En annan flicka våldtogs flera gånger av en man i 70-årsåldern. Utnyttjandet pågick i flera års tid.
I båda fallen inträffade brotten inom familjer som utsetts av socialtjänsten och som flickorna placerats hos.

I januari dömde Sundsvalls tingsrätt två män för våldtäkt mot barn. I båda fallen skedde övergreppen i familjer där flickorna placerats av socialtjänsten.

En av männen som är i 70-årsåldern fungerade som stödfamilj åt den flicka han upprepade gånger förgrep sig på. Sundsvalls tingsrätt dömde mannen för våldtäkt mot barn, påföljden blev tre års fängelse. Han dömdes även att betala 85 000 kronor i skadestånd till flickan.

Av polisutredningen framgår att det funnits personer i mannens närhet som haft misstankar om att något inte stod rätt till, trots det kunde övergreppen fortgå i flera år.

I januari dömde Sundsvalls tingsrätt också en ung man för våldtäkt mot barn. Mannen och flickan var placerade i samma familjehem.

Redan våren 2007 initierade socialtjänsten en utredning eftersom flickan berättat för en skolkamrat att hon utsatts för övergrepp. Men utredningen ledde inte till några förändringar för flickan, socialtjänsten fann inte anledning att föra saken vidare. I stället fortsatte övergreppen mot barnet under flera års tid.

I förhör har hon sagt att våldtäkterna började när hon gick i första klass, övergreppen skedde enligt flickan flera gånger per år under fyra års tid. Och mannen som var åtta år äldre än henne ska ibland ha agerat aggressivt mot flickan när hon inte ville ha sex med honom. Familjehemsföräldrarna ska inte ha märkt något.

I december 2011 anhölls den unge mannen av polisen. Han erkände att han förgripit sig på flickan vid tio tillfällen. Enligt flickans berättelse har hon våldtagits många fler gånger och tingsrätten konstaterar att det finns skäl att anta att övergreppen förekommit i betydligt större omfattning än vad mannen erkänt men att det inte finns bevis för det.

Mannen dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ska vistas två år på behandlingshem och stå under övervakning till juli 2014.