Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens sparpengar kan förloras i bankernas fickor – här tar de lägst avgift

Bröderna Strandells sparkaniner rymmer ungefär tvåhundra kronor vardera, om de vill sätta in pengarna vill många banker ha betalt för att ta emot dem.
– Man blir arg, bankerna lånar först våra pengar gratis och sedan ska barnen få betala för att spara, säger pappa Jens Strandell.

Allt eftersom kontanthanteringen minskar så slutar fler och fler banker med kontanthantering. Vi på ST fick följa med 8-årige Nils, 5-årige Teo och 2-årige Olle när de gick runt med pappa Jens till storbankerna.

Med fanns barnens sparkaniner som de sparat mynt i, cirka två hundra kronor ryms i kaninerna.

Det visade sig att nästan alla banker ville ha betalt av barnen för att de satte in sina sparpengar på kontot.

Nordea hänvisar kunder till växlingsautomater i affärer som tar tio procent i avgift, eller till tillexempel Forex, som tar femton procent i avgift. Själva tar de inte emot mynt alls. Något 8-årige Nils inte uppskattar.

– Jättedåligt faktiskt, det borde inte få vara så här, säger han.

Bröderna Teo och Olle är tydliga med vad de ska spara i hop till.

– Vi ska köpa en traktor, svarar de båda.

Läs även: Bankman stoppade kundernas pengar i egen ficka

Nils drömmer om att kunna spara i hop till ett tv-spel han vill ha, men han tänker också på framtiden.

– Det är viktigt att spara pengar, det kan vara mycket man behöver. Man kan behöva köpa mat och bygga hus, betala avgifter och sånt, säger han.

Men inte avgifter till banken för att sätta in pengarna?

– Nej det borde vara gratis, säger han.

SEB tar emot mynt av kunder. Men de räknar dem inte på plats, de skickas iväg för räkning och kommer in på kontot efter någon vecka. Men det kostar, fem procent.

Handelsbanken tar sju procent. Men eftersom minimiavgiften är på femtio kronor skulle det bli cirka tjugofem procent i avgift för barnens cirka två hundra kronor var.

Läs även: Snart kommer skattebeskedet – så håller du koll

Kvar av storbankerna är Swedbank. De har olika på olika bankkontor. Normalt tar de 170 kronor i avgift per pengapåse, som max får väga sju kilo. Det skulle bli nästan hela slanten i avgift.

Men här har de tur, i Sundsvall har nämligen Swedbank som enda bank en riktig myntinsättningsmaskin. Om man är kund blir det gratis.

– Det är tur att det finns kvar här, här får det bli. Mission completed, säger pappa Jens Strandell.