Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljer behöver inte redovisa hur de använder barnbidraget – vad är skillnaden för oss synskadade?

Regeringen vill avskaffa handikappersättningen. Om riksdagen säger ja till förslaget byts handikappersättningen ut mot en merkostnadsersättning som börjar gälla den 1 januari 2019.

I regeringsförslaget som överlämnades till riksdagen i mitten av mars slår regeringen fast att den schablonersättning blinda och gravt synskadade har rätt till ska skrotas. Schablonersättningen för blinda och gravt synskadade föreslås ersättas mot ett krångligt system både för oss och för samhället.

Det är omöjligt för mig att veta exakt vilka merkostnader jag har på grund av min funktionsnedsättning. Därför har vi en schablonersättning.

Som gravt synskadade eller blinda är vi hänvisade att handla i den butik där vi kan få personlig service, oavsett priserna. Jag missar lätt erbjudanden i butiker. Att hitta extrapriser på nätet kan också vara svårt då många hemsidor är otillgängliga för synskadade.

Går jag på ett sport- eller kulturevenemang händer det att jag även måste betala ledsagarens biljett och andra omkostnader.

Ingen skulle komma på tanken att kräva av barnfamiljer att i detalj redovisa hur de använder barnbidraget.

I dag kan jag ersätta anhöriga och vänner för till exempel bensinpengar om jag fått hjälp med ett ärende.

Med regeringens förslag måste vänner och anhöriga som på frivillig basis hjälper till med praktiska saker skicka en räkning för att få ersättning. Eller som regeringen uttrycker det: ”När en anhörig eller annan närstående tillgodoser ett hjälpbehov utan att någon lön betalas eller en utförd tjänst faktureras kan heller inte någon merkostnad anses ha uppkommit.” 

Ingen skulle komma på tanken att kräva av barnfamiljer att i detalj redovisa hur de använder barnbidraget samt att kostnaderna inte får kopplas till just att man har barn.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hur bedömer Försäkringskassan om just mina merkostnader anses rimliga? Det känns otryggt och bäddar för krångel både för mig och för Försäkringskassan som ska godkänna mina merkostnader.

Nu sätter vi vårt hopp till att riksdagens övriga partier säger nej till regeringens förslag.

Kamal Suleimani

Ombudsman, Synskadades Riksförbund i Västernorrland

Läs också:

Trygghet kan aldrig bli omodernt – skrota inte handikappersättningen

Vi klarar oss utan kränkande behandling från Försäkringskassan – låt bli handikappersättningen

Vårt trygghetssystem som gjorde oss världskända har raserats – Sverige, vad hände?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel