Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfylleriet ökar kraftigt

Barn- och ungdomsfylleriet är det värsta på flera år - och det med råge, enligt siffror som TT tagit fram.
Men det är en liten och särskilt utsatt grupp som står för ökningen.

– Det är en mindre grupp som dricker mer. De har inte samma support och stöd av föräldrar och vuxennätverk som övriga barn har, säger docent Sven Andréasson, chef vid alkohol- och narkotikaavdelningen vid Folkhälsoinstitutet, till TT.

Ända sedan 2002 har antalet barn och ungdomar som vårdas för fylleri ökat i Sverige. Enligt siffror TT tagit fram från Socialstyrelsen togs i fjol 507 barn i åldern 0–14 år in i sjukhusens slutenvård för alkoholintag – hela 15 procent fler än året innan.

Och ökningen ser ut att hålla i sig. Alkoholkliniken Maria ungdom i Stockholm uppger för TT att medräknat oktober i år har 1 583 barn och ungdomar i åldern 10–19 år vårdats där. Om trenden håller i sig året ut hamnar totalsiffran på 1 900 vårdade – en ökning med drygt sju procent mot i fjol.

I Stockholms kranskommuner finns också åtta liknande kliniker, så kallade Minimarior. Där är ökningen ännu tydligare. Om trenden till och med oktober håller i sig året ut kommer Minimariorna ha vårdat 1 190 barn och ungdomar i åldern 10–19 år – hela 14 procent fler än i fjol.

Och den avgjort största ökningen syns bland de yngsta barnen.

Men enligt Andréasson finns tecken på att fler ungdomar blivit medvetna om alkoholens risker och faktiskt dricker mindre. Ökningen beror snarare på en grupp särskilt socialt och ekonomiskt utsatta barn och ungdomar som dricker väldigt mycket.

Enligt en studie nyligen från Folkhälsoinstitutet lever var femte svenskt barn, nära 400 000, i en familj där en eller båda vuxna dricker så mycket att det ställer till problem för dem själva eller barnen.

TT: Tror ni att det delvis är samma barn som själva dricker?

– Ja, sannolikt är det så – men någon sådan undersökning har inte gjorts, svarar Andréasson.

Han tror att en förklaring även är att det i dag är lättare att få tag i alkohol – inte minst smuggelsprit.

I en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som kom i september uppgav också 30 procent av flickorna i årskurs nio och 26 procent av pojkarna i fjol att de druckit smugglad sprit minst en gång det senaste året. Det är cirka en femtedel fler än sju år tidigare.

Men kanske kan lågkonjunkturen vända trenden. Ungdomar är mer priskänsliga än vuxna. I goda tider höjs vecko- och månadspengen och det finns mer möjlighet till extraarbete för barn och ungdomar, påpekar Andréasson.

– Då ökar också deras alkoholkonsumtion.