Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorskans bästa tips om hur man föder barn i bil väcker starka reaktioner

Artikel 7 av 7
Kursen i bilförlossning
Visa alla artiklar

Dagens Nyheter publicerade ett videoklipp där barnmorskan Maria Dahlberg ger råd om hur man kan föda barn i bil. Kommentarerna från svenska folket lät inte vänta på sig.

TV-repris: BB-ockupanten och tidigare sjuksköterskan Stina Näslund berättar om den första bilförlossningen efter att BB stängde i Sollefteå i februari 2017

Videon som DN publicerat visar utförligt hur man förbereder sig för en eventuell bilförlossning och hur man agerar om det blir verklighet. Reaktionerna från tittare över hela landet är kraftiga och många frågar sig om detta verkligen är värdigt Sverige år 2017.

Här kommer ett axplock av kommentarerna som strömmat in på DN:s facebooksida:

► Förstår att det låter helt sjukt för er, men det här är verkligheten för oss. Har själv haft 23 mil enkel väg till närmaste BB. Har två syskon och ett syskonbarn som aldrig hunnit in på sjukhuset, de har fått vara med skräckupplevelsen att föda ensam i mörkret i en bil på en parkeringsplats.

► Så makabert. I en situation där man är som allra mest utsatt och det enda man behöver är trygghet, smärtlindring, lugn och ro och kvalificerad vårdpersonal som övervakar och kan ingripa vid behov. Vilket hån mot födande människor att detta är vad man förväntas hålla till godo med.

► Detta är helt absurt. Att föda barn är en stor potentiell risk för både mamma och barn. Och att i vårt moderna land backa till att öva på att förlösa sig själv i bilen känns otroligt skandalöst på alla plan. Detta är ingen patientsäker vård och det är sorgligt att det finns ett behov för att producera denna video precis som det är sorgligt att många kvinnor kommer känna sig tvingade till att lära sig detta i vetskap om att sjukvården inte kan ta emot dem.

För Plus-kunder: Annicka Burmans svar efter nya BB-bråket på Facebook: "Folk i Ådalen är fruktansvärt negativa – tror inte det gagnar deras sak"

► Vad är det frågan om? Är det här vad vi ska förvänta oss av den Svenska välfärden? Stefan Löfven! Lite kuddar, filtar och en laddad mobil! Så ovärdigt och bedrövligt!

► Jag blir matt. Vart är vi på väg. Att föda barn är en av livets stora höjdpunkter, skall det bli ett trauma för de förväntansfulla föräldrarna? Tänk om och gör rätt.

► Finns det någon mer typ av sjukvård som man rekommenderar folk att fixa själva? Brutna ben, lunginflammation, hjärtinfarkt?

► Hur gör de som inte har en man som kör dem till BB? Föder de samtidigt som de kör bilen? Eller fungerar det med taxi?

► Man kanske ska be cancerpatienter att operera sig själva också, gärna på lämplig parkering. Man kan ju inte parkera trafikfarligt

► Är detta i Sverige 2017? Bättre föda hemma o så fall. Tänk så fattigt det blivit.

► Jag tror mitt fokus inför nästa val blir hur användningen av våra skattepengar prioriteras.

► Är detta 1817 eller 2017? Känner mig förvirrad vilket år vi pratar om.

► Snart, i en tipsvideo nära dig:

Hur du vaccinerar dig själv och barnen med enkla sprutor skickade bekvämt i brevlådan

Fem enkla sätt att gipsa en bruten arm vid köksbordet

Krockat med bilen? Så fixar du enklast dina interna blödningar

FLER NYHETER:

Anna Holmlunds mål: "På julafton ska jag kunna gå"

För Plus-kunder: Hans och Katarina från Ö-vik hamnade mitt i kulregnet i Las Vegas: "Vi sprang för våra liv"

Polishunden Jebas Yatzy har somnat in – räddade många liv och älskade sitt jobb

För Plus-kunder: Liam har släppt självhatet – den tidigare Idol-deltagaren har kommit långt i sin könskorrigering