Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barockmusik med bockfot

Skivrecension
Ahlberg, Ek & Roswall: AER
Dimma DIS029

Liksom i förra skivan, "Näktergalen" tar den Sundsvallsbaserade folkmusikgruppen Ahlberg, Ek & Roswall avstamp i den djupa släktskapen mellan folk- och barockmusik.

Skivan är inspelad i Sundsvall och låtmaterialet är till största delen från äldre arkiv. Redan startspåret sätter an tonen; "Kungen av Preussen" tycks börja i högtidliga hovsalonger och sluta i bondstugan. I menuetterna, och även i andra spår, hör man de slutfall och sekvenser som barockmusiken är full av; andra gånger hör man motiv från gamla ringlekar och i det riktigt eldiga gunget är det som om rytmerna glöder.

Här är ett litet gitarrsolo som i original skulle spelas på barockinstrumentet gamba, och spelmanssläkten Lång från Haverö använder gärna trioler för att uppnå ett visst sväng, liksom Bach gjorde. "Simpson" har både brittiskt tonspråk och medeltida svalka. "Lyngstern" är en mörk polska med krydda av både barock och granskog, och setet Gammelvalsen/Den ovanliga börjar sugande och mossbelupet, med en medvetet "gnekig" klang, och senare följer en dov skugga melodins vindlingar - suggestivt och med vändningar så snabba att de för tanken åt Balkanmusik.

Instrumentariet ger en mjuk, mild barockaktig klang, inte minst tack vare den kvardröjande nyckelharpan. Kanske är den största skillnaden mot barockmusiken att stämflätningen inte är så komplicerad som i den klassiska traditionen. Här ligger virtuositeten oftast i melodin. Men där framträder den desto mer. Förutom att musikerna spelar rent och välvårdat med livfull frasering är de synnerligen tekniskt drivna och kan få eldslågorna att dansa ur instrumenten.

Så länkar de ihop sig med en grupp som Rebaroque, som kommer från den klassiska sidan men har samma ambition - barockmusik med bockfot. AER är ena hejare på att spela. Liksom "Näktergalen" är detta en skiva för både klassiskt och folkmusikaliskt intresserade.

Läs mer:

Ahlberg, Ek & Roswall har releasefest på hemmaplan

Hemvändare spelar i folkton

Barock folklighet