Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banks värnar om historien — och statistiken

Senast Södertälje vann ett SM-guld i basket på herrsidan hette coachen Bill Banks.
Det var 1992, året före tillkomsten av Ligan.
— Jag har blivit påmind om det, men minns inte mycket själv av matcherna. Däremot hoppas jag farsans bedrift får stå sig minst ett år till, säger Mikael Banks.

Annons
23-årige Banks junior gör sin tredje säsong i Sundsvall Dragons och har utvecklats från anonym bänkspelare till mer betrodd bänkspelare.
För trots att tre år har gått sedan han lämnade basketgymnasiet i Luleå och flyttade till Sundsvall för att prova på spel i den högsta svenska ligan har han blivit kvar bland avbytarna på reservbänken.
Men jag tycker ändå jag utvecklats under de här åren i Sundsvall. Första året var ju inget vidare, då vi underpresterade och det mesta gick på tok. Andra året, i fjol, började vi bygga nytt och blev litet bättre och så kom lyftet i år. Att få vara med om en final är ju också något alldeles speciellt.
Till förra bortamatchen flög vi, och det tillhör inte vanligheterna. Den här gången fick vi åka buss dagen innan och sova på hotell...
Sundsvall Dragons försöker ge spelarna otpimala möjligheter att vila, fysiskt återhämta sig, läka skador och hålla formen.
Det "lyxlivet" passar grovjobbaren Banks, som faktisk har bättre statistik än stjärnor som "J.J" Miller, Mike Palm, Alex Wesby och "Jocke" Kjellbom.
Jaså, jaha. Då är det trepoängsskyttet du tänker på. Jo, jag såg faktiskt det, säger Banks med ett skratt.
Anledningen till de muntra minerna är alltså den både blygsamma och imponerande statistikkolumnen för trepoängsskott.
Mikael Banks har under SM-slutspelet skjutit tre skott.
Alla tre har suttit mitt i prick, vilket gör honom hundraprocentig!
Jag vet min roll. Den är enkel. In, riv och slit. Ges dessutom en chans att prova skottlyckan så är det bara att våga skjuta. För det har jag alltid varit hyfsad på, säger Mike Banks, som dessutom är assiterande lagkapten i Dragons.
Men så är han också nära nog uppfödd med en basketboll i eller i närheten av händerna.
Farsan började köra med mig tidigt. Vi bodde i USA under mina första år. I Dallas, och jag minns att vi hade swimmingpool i trädgården med en liten korg uppsatt vid ena kanten. Så där hoppade, simmade och lekte man förstås. Och sköt mot korgen.
Pappa Bill jobbade då bara delvis med sin gamla favoritsport, basket. Men när nya anbud från Sverige kom om tränarskap nappade han och familjen hamnade i Täby.
Mamma hade han träffat tidigare och hon är från Oskarshamn och han hade ju några kompisar från generationen som kom och spelade här på 70-talet, och som blivit kvar här, så han ville väl prova igen...
Det slutade med SM-final för Täby och ett SM-guld för just Södertälje bland mycket annat.
Det där guldet med Södertälje var förstås stort. Och nu hoppas jag vi kan se till att han får fortsätta stoltsera med att ha varit den senaste coachen som fört Södertälje till SM-seger, säger Mikael Banks.
I dag jobbar Bill Banks med basket i KFUM Central i Stockholm, och har också varit involverad i det stora KFUM-projektet i Kenya. Det som också Dragons är delaktiga i.
Han kom och såg förra bortamatchen och lär väl vara på plats i kväll också.
Hur är det då att ha en så kunnig och engagerad basketmänniska som far?
Det har nog varit både positivt och negativt. Han har ju alltid haft synpunkter på hur jag och laget spelat, att man borde gjort si eller så. Men det är också skönt att ha någon vuxen anhörig som det går att snacka basket med...

Mer läsning

Annons