Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doldisen som blivit stjärna

Njurundasonen Joakim Kjellbom trivs med liret i Sundsvall Han kom hem från USA som en doldis. Nu har Njurundasonen klivit fram och blivit en av Sundsvall Dragons viktigaste kuggar i jakten på SM-guld. — Vi måste nästan vinna det här för att få tyst på alla som inte trott på oss, säger Joakim Kjellbom.

Annons
Han har spelat inför 16.000 åskådare i matcher som tv-sänts över hela USA.
Njurundasonen Joakim Kjellbom saknar visserligen rutin i form av år men erfarenhet från heta matcher, det har han.
Nu vill han ta SM-guld med sitt Sundsvall Dragons.
Det skulle vara jättestort att vinna. Absolut det största som har hänt mig i min karriär och hur roligt som helst, säger Kjellbom.
25-åringens historia är faschinerande.
Han började nämligen inte med basket förrän han var 19 år.
Före det höll jag på med pingis, fotboll, hockey, ja allt möjligt.
Men när Kjellbom var 18 sköt han plötsligt i höjden och från att ha varit kring två meter lång stannade han på 2.12. Och det i kombination med en vinnarinstinkt och bolltalang var perfekt.
En basketstjärna var född.
Lee Baldwin var den som fick igång mig till att spela basket och var även den som hjälpte mig att få fullt stipendium till att kunna åka till USA och gå på college. Det är inte många som får den chansen, så jag tog den.
Att han faktiskt var nybörjare inom sporten brydde han sig inte om.
Men visst blev jag chockad när jag insåg hur bra de andra killarna var när jag kom dit...
Det blev mycket träning på egen hand och hela det första året tränade han enbart, utan att spela matcher. Varje dag var det styrketräning halv sex, individuell träning under dagen samt skolarbete och tre timmars basketträning på kvällen.
Det var inte så att det var tre timmar med skotträning eller så, det var högt tempo hela tiden och riktigt jobbigt när man var ovan, säger Jocke.
Men träningen lönade sig, och när Jocke fick kontrakt med Sundsvall Dragons i hemstaden i somras kom han tillbaka tio kilo tyngre än när han lämnade stan fyra år tidigare.
Och mycket mer vältränad.
Jag hade riktigt bra kondition när jag kom hem.
Trots att han lagt på sig tio kilo krävs nästan lika många till för att han ska kunna prestera max. Just nu väger han för lätt, men med Peter Öqvists fysprogram ska han bygga upp vad som krävs.
Jockes kontrakt går ut efter säsongen, men klubben hoppas kunna förlänga det ett år till. Själv vet inte Jocke riktigt vad som händer.
Jag har inget emot att vara kvar nästa säsong och jag vill inte komma till ett lag där jag hamnar på bänken. I ett nytt lag med en ny coach vet man aldrig om man passar in. Men vi får se vad som blir bäst för mig, vi ska diskutera det efter säsongen, säger han.
Sedan tiden på college är han van att spela inför mycket och engagerad publik. De hade alltid mellan 5 och 15000 åskådare och collegebasketen var het.
Han tycker att Sundsvallspubliken var riktigt bra i förra hemmamatchen och gillar när det är lite livat. På stan kommer folk fram och gratulerar och pratar basket som aldrig förr.
Allting är jättekul just nu.
Han är en av lagets absolut viktigaste spelare. Men det har tagit tid att acklimatisera sig. Lagom till slutspelet har han blivit en av lagets stora stjärnor.
Jag har säkert blivit lite bättre under säsongen. Men det är främst stor skillnad på spelstil och jag har framför allt anpassat mig mer till spelet. Så det har gått lite bättre på slutet.
I dag väntar match 3 i bäst av 7 finaler mot Södertälje. Joakim Kjellbom vill gärna visa alla olyckskorpar att Sundsvall visst kan bli nummer ett.
Om vi skulle förlora så kan folk säga att vi inte räckte ända fram, precis som de trodde. Vi skulle ju inte ens vara bland de fyra bästa. Så vi måste nästan vinna för att få tyst på alla som inte trott på oss, säger han och fortsätter:
Kanske har det gått lite för lätt för min egen del hittills, men jag vill gärna tro att framgång föder framgång.

Mer läsning

Annons