Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragons föll tungt

/

Årets fjärde förlust, och den kanske mest oväntade. Micke Palm, och för all del även Sundsvall Dragons, förlorade bortamötet mot Helsingborg med 92-76.

Annons
Det var en så där kväll när sport är som bäst, i fall man inte är från Sundsvall.
Hemmalaget är på gränsen till konkurs och på såväl papper som i tabell och i centimetrar klart underlägsna Dragons. Men Helsingborgs lagmoral, den största publiken för säsongen och stenhårt defensivt jobb gav resultat.
-Det är en katastrof att förlora, menade coach Peter Öqvist efter matchen och fortsatte:
-Åtminstone känns det så varje gång vi gör det. Lyckligtvis är det inte så ofta och det är väl lite lättare den här kvällen för vi förlorar mot ett lag som var bättre.
-Framförallt var deras försvarspel mycket bra. De tog bort våra små spelare helt och till sist var det bara Micke Palm mot Helsingborg. Det kändes faktiskt så ett tag.
I första halvlek var Palm den ende som producerade framåt. Och allt spel, åtminstone Dragons, var förlagt till tresekundersområdet. Hemmalaget var det bättre men hade svårt att tygla sin entusiasm och slängde bort hela 13 bollar de flesta på snabba uppspelsförsök. När sedan deras enda två insidespelare värda namnet båda fick sina tredje fouls i slutet av halvleken gick Dragons upp jämsides.
I början av tredje perioden ryckte hemmalaget tack vare Anders Rönndahls osannolika trepoängskytte. På 2 min. 11 sek. satte han tre trepoängare och Helsingborg gjorde 12-0!
När sedan hemmalagets insidespelare hamnade på bänken med fyra fouls såg Dragons ut att komma i kapp. Helsingborg gjorde endast sex poäng de första fem minuterna i sista perioden. Men helsingborgsfödde ex-landslagsmannen och f d plannjaspelaren Anders Rönndahl gjorde ett stort defensivt jobb på Palm och något annat vapen hade inte Dragons denna kväll.
Resten av matchen var jublande hemmaspelare och Jens Stålhandskes straffkastskytte. Han, Ligans bäste enpoängsskytt, sköt 12 straffar sista fem minuterna.
Tidigare år var Dragons ett lag som sköt många, och högprocentiga, trepoängare. I går var det 0/10 från \"downtown\" och spelare som en gång var landslagsmän tack vare sina trepoängsbössor tog nu inte ett enda skott. Faktum är att Dragons, trots ligan kanske bästa teoretiska trepoängsskyttar, har ligan klart sämsta, reella, trepoängsprocent.
I går var hemmalagets hjälpförsvar en förklaring. Och att de spelade betydligt färre antal minuter zonförsvar än vad många andra lag gör mot Dragons. Men det finns en obalans i skottvalen hos Dragons och varken Palm eller Kjellbom är speciellt villiga att kicka tillbaka bollen ut till de små spelarna när de väl fått tag i den.
-Där har vi ett sparkapital, sa coach Öqvist utan att avslöja om han var ironisk eller inte.
-Vi vill gå inside och då blir det svårt för de andra skytter som enbart får sporadiska skott. Speciellt gäller det trepoängskyttar. Vi jobbar på det och kanske borde vi försöka få bättre balans i skyttet.
Magnus Sjöholm

Mer läsning

Annons