Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel Sundsvall mot Plannja

/
  • En bild från säsongen 2002/2003 då läget var annorlunda. Dragons förlorade då 6 av 7 matcher mot Plannja. I kvällens tidiga seriefinal är Dragons favoriter.

I fjol bröt man äntligen trenden och besegrade Plannja flera gånger om. Och nu står Sundsvall helt plötsligt som favorit. I kväll är det ombytta roller mellan storebror och lillebror i en het seriefinal.

Annons
Under många år har Plannja varit lag nummer ett i basketvärlden på herrsidan.
De nio senaste åren har Luleålaget varit i final sju gånger, varav vunnit fem. Vilket säger det mesta om hur dominant laget varit.
I fjol kom man dock inte till final, en missräkning i sig, men ingen katastrof.
Men det viktigaste av allt för Sundsvall var att man för första gången någonsin i ligan vann med över storspöket med 3 1 i matcher.
Sportsligt har vi varit förbi i 1,5 år i och med att vi har inbördes på dem och gick till final. Men organisatoriskt är de större, säger Sundsvall Dragons klubbdirektör Anders Jansson.
Plannja har en budget på femton miljoner Sundsvall på nio.
Sundsvall har under åren kämpat sig upp i toppen, något som nu börjar bära frukt. Och för en kämpe som Anders Jansson har Plannja varit ett lag att ta efter.
Det är klart vi har fått idéer från dem, de har varit gigantiskt duktiga, säger Jansson.
Inför kvällens seriefinal ligger Sundsvall etta och Plannja tvåa i serien, vilket bäddar för en spännande match.
Enligt Sundsvallscoachen Peter Öqvist ska man dock inte fokusera på Sundsvall och Plannja allt för mycket.
Vi kan inte slå sig för bröstet allt för mycket och tro att det bara handlar om oss. Vi är inte ens halvvägs i serien. Men visst, det är en toppmatch.

Långsiktighet ger resultat
För Sundsvalls del menar Öqvist att framgångarna handlar om klubbens långsiktiga satsningar. Och att stämningen i laget gör sitt.
Vi har fuskat lite i vår satsning och valt spelare som är i samma fas i livet. Vi har förutom Donta Richardson som har en dotter i USA inga familjefäder eller spelare med villa och amorteringar. Vi har byggt en stomme som växt ihop och det gör allt så mycket enklare, säger Öqvist.
I andra lag pratas det ofta om mixen mellan gamla och unga. Något som saknas i Sundsvall.
Om vi får behålla stommen kan vi införa olika saker, som en trött gammal spelare till exempel eller unga spolingar och se att det fungerar.
Han framhåller även träningssystemet.
Folk känner att de utvecklas i den här miljön. Och jag tror att spelarna trivs.
Lars Mosesson är klubbdirektör i Plannja. Han har fått höra att det finns likheter mellan Sundsvall och Plannja åtskilliga gånger.
Vi jobbar på liknande sätt. Och det är därför som så många matcher blivit så jämna.
Men han anser ändå inte att fjolårets resultat räcker för att Sundsvall ska ha tagit sig förbi Plannja sportsligt. För inom idrott kan det svänga snabbt.
Vi håller inte på att tappa tronen. Än så länge vill vi gärna ha Sundsvall i baksätet, säger han med ett skratt.

Mer läsning

Annons