Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skuggan av Stjernan

Utåt sett är Christer Stjernborg den som syns och hörs. Men han är inte ensam. Peter Öqvist är doldisen som har lika stor del i Dragons framgångssaga. Nu vill duon ta klubbens första SM-guld.

Annons
När stans största basketprofil NBA-mästaren Jay Anderson lämnade Sundsvall Dragons efter åtta framgångsrika år valde Sundsvall Dragons att sadla om helt.
De lockade hit stockholmaren Christer Stjernborg, som i sin tur valde en hetlevrad Luleåkille att ha vid sin sida.
Vi hade jobbat tillsammans i pojklandslaget en sommar. Han var ung och ambitiös, säger Christer och minns tillbaka.
Nu är inte Peter fullt så ung längre han är nyss 29 år fyllda men han är fortfarande lika engagerad och brinnande. Framför allt i dessa slutspelstider är det basket som gäller dygnet runt.
Jag lär enligt min sambo ha haft tekniska utrop i sömnen vid fler än ett tillfälle. Det sker jämt och ständigt, säger Peter och skrattar.
Både Peter och Christer flyttade till Sundsvall inför den förra säsongen. Och som för alla andra nyinflyttade var umgänget begränsat i början.
Men de hade varandra.
Vi var som ett gammalt par i sextioårsåldern som satt och gnällde på varandra. Vi gjorde det mesta ihop, konstaterar Christer.
Under årets säsong har det inte varit riktigt lika intensivt, mycket beroende på att Peters flickvän Linda Sundelin anslutit till Sundsvall.
Utåt sett fungerar Christer Stjernborg, 41, som assisterande coach, men dem emellan delar de lika på ansvaret. Dock krävs det i ett delat ledarskap ändå att det är en som fattar de snabba besluten.
Jag kommer med idéer och förslag, men det är Christer som sållar och som fattar besluten. Ibland tycker jag att han fattar fel beslut, men så är det ju. Det passar ändå mig bra att vi har det så här, säger Peter.
Peter Öqvist har huvudansvar för fysträningen och Christer sköter pappersarbetet. De börjar efter nästan två säsonger att hitta sina roller.
Vi börjar bli samkörda nu, säger Peter.
Han har ett väldigt hett temperament, något som visade sig när han var aktiv som spelare.
Det var inte så att jag var inblandad i bråk, men jag hördes väl på banan. Jag kunde vara ganska het när jag spelade, säger Peter.
Han är från Luleå ursprungligen, vilket hörs på dialekten, men Christer Stjernborg beskriver honom som en Sverigekarta.
Peter förklarar:
Jag kommer från Luleå, men har spelat basket i Söderhamn, Umeå, Göteborg och Stockholm...
Han har spelat i ligan med såväl Umeå och Kvarnby och är liksom Christer utbildad på idrottshögskolan i Stockholm. Coachningen började han tidigt med och att han är engagerad visar säsongen 00/01 tydligt.
Jag coachade juniorerna, division II-laget och var spelande tränare i division I-laget i Umeå samtidigt, förklarar Peter.
Även Christer har långt förflutet på ledarsidan. Redan som 14-åring blev han ungdomstränare för ett tjejlag och det var då han fick blodad tand. Som 19-åring coachade han ett division I-lag och sedan dess har spelarkarriären och tränarkarriären kombinerats eller varvats. Han hade även chans att testa spel i högsta serien för egen del, men valde att avstå.
Jag hade möjlighet att vara med i JB Knights trupp som bänkspelare 94/95, men det kändes patetiskt och var bara en idiotspåning. Jag hade ju redan lagt av med basketen då och jag var 31 år, säger \"Chricke\".
Nu tio år senare är han coach för Dragons samt huvudansvarig för U18-landslaget. Landslagsuppdragen har pågått vid sidan om ordinarie tränaruppdrag sedan 80-talet och som bäst har han en sjundeplats i junior-EM med årgångarna 69/70 och SM-silver med 08 Stockholms damer 1998. Peter är assisterande coach för U20-landslaget.
Både Christer Stjernborg och Peter Öqvist är otroligt fokuserade på sin uppgift just nu, men när säsongen är över väntar skärgården på dem.
Peter tar sin tillflykt till Luleå skärgård och Christer tar Vaxholmsbåten till storasyrrans stuga på Husarö. Där ligger Chrickes egen båt och guppar, en utter med styrpulpet.
Först där kan de koppla av och få lugnet att infinna sig.
Men det är inte förrän i sommar. Innan dess väntar minst två SM-finalmatcher mot Södertälje och de ger sig inte förrän målet är nått.
Sundsvalls första SM-guld.

Fakta:
Namn: Christer Stjernborg.
Ålder: 41.
Familj: Singel.
Meriter som spelare: 2 USM-guld och 2 JSM-guld med Solna. Kvalade till Elitserien med Solna 1989. Har även spelat med Stockholmspolisen i division I samt Järva.
Meriter som tränare: Coachat Stockholm Capitals herrar året efter deras SM-guld 1993, SM-silver med 08 Stockholms damer 1998, Ockelbo i division I, Tromsö i Norge i två säsonger samt flera ungdomslandslag sedan 1980-talet. Just nu tränare för Sundsvall Dragons i basketligan samt U18-landslaget.

Namn: Peter Öqvist.
Ålder: 29.
Familj: Sambo.
Meriter som spelare: Division I med BK Fajt och Umeå, ligaspel med både Umeå och Kvarnby.
Meriter som tränare: Assisterande coach i pojklandslaget tidigare, nu i U20. Tidigare spelande tränare i Umeå division I, tränare för Lidingö i division I och nu tränare för Sundsvall Dragons i basketligan.

Mer läsning

Annons