Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostas kopierar Kung Otto

Annons
Det har bara gått åtta månader sedan Grekland vann fotbolls-EM.
I färgglada Lissabon blev blått och vitt den förhärskande kulören. Tyske tränaren Otto Rehhagel blev \"Kung Otto\" med en hel fotbollsvärld, som häpet såg på när Dellas, Basinas, Zagorakis, Charisteas och de andra grekerna praktiserade en i sammanhanget antik stil och taktik: den tyskinfluerade försvars- och kontringsinriktade 7080-talsvarianten.
Med disciplin, taktisk kyla och fysisk hårdhet parat med temperament, krativitet och för all del också fantasi...
Jag vill inte dra några likhetstecken mellan Greklands stolta europamästare i fotboll och Akropol Basketbollklubb från invandrartäta Stockholmsförorten Rinkeby. Därtill är sporterna fotboll och basket alltför väsensskilda. Liksom nivån, om man nu ofrånkomligt söker jämförelser.
Men ändå var parallellerna så tydliga i går kväll.
Ett nederlagstippat Akropol.
I blått och litet vitt.
På bortaplan.
Med en coach vid namn Kostas Flevarakis, med rötterna i det faktiskt riktigt stora basketlandet Grekland.
Och som han coachade.
Kostas styrde och ställde med sina spelare och fick dem att agera så defensivt skickligt, att Sundsvalls gamle amerikanske tränarlegend Jay Anderson hade blivit blå (hupp!) av avund.
Så fort Sundsvall gick till anfall flög två Akropolspelare snabbt fram, för att likt \"indianer\" på handbollsvis sätta en slags halvplanspress på motståndarna. Varvid hemmalirarna tvingades skjuta från svåra lägen, alterntivt spela in bollen i närheten av korgen, där Inus Norville understödd av Jason Andreas formligen mosade herrar Palm, Wesby och Kjellbom.
Än en gång förlorade Dragons returtagningen och precis som när Jämtland skrällvann ett par gånger blev det klar förlust den här gången också, när nu matchbilden blev som den blev.
För Akropol dominerade inte bara defensivt.
Även när gästerna hade bollen var det klasskillnad på aktionerna.
NBA-erfarenhet är en btristvara i den svenska basketligan, men i guarden Charles Thomas har Akropol en spelare som känt på allvaret i världens hårdaste och bästa liga.
Det syntes.
Thomas spelade nästan nonstop och blev matchens bäste poängplockare med sina 25 pinnar. Han hann dessutom stjäla bollen av sina motståndare några gånger och leverera sex målgivande passningar och det räckte för att toppa den offensiva statistiken i en snål 6782 är siffror som säger det mesta och tempofattig match.
Ja, farten, förresten. Det såg ju han själv till att hålla nere på en för sitt lag lämplig nivå.
Passande för den uppställda defensiven. Och lika passande för den kontrollerade offensiven, där skott utifrån och tempoväxlingar i attackerna på djupet var utmärkande drag.
Dragons kan förstås vända detta.
Men det kräver mer beslutsamhet, offervilja och högre fart på boll och ben.
Den ende draken jag faktiskt tyckte litet synd om i går var Joakim Kjellbom, som av domarna aldrig gavs chansen att visa upp sitt numera breda register.
Tre foul på fyra minuter gjorde att speltiden begränsades och först i sista perioden blev det en ny längre spelsekvens för matchvinnaren mot Jämtland. Och det var ju så dags då...

En blygsam siffra

Mer läsning

Annons