Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-amerikan med rätt att lira slutspel

Till hälften amerikansk — till hälften svensk. Och till 100 procent basketspelare. ST har testat kunskaperna hos Dragons Michael Palm för att se hur svensk han egentligen är.

Annons
Född i Sverige men uppvuxen i USA sedan ett års ålder. Det i kombination med att den långe basketliraren alltid pratar engelska med pressen gjorde förväntningarna låga inför det högst ovetenskapliga svenskatestet.
Testen bestod av två delar. Först fick Palm se olika maträtter som är vanliga eller ovanliga rätter i Sverige, säga vad det var och hur det smakade.
Och del två var att svara på tio frågor som var formulerade på svenska se här intill.
Resultatet blev verkligen godkänt. Det visade sig att han kunde mycket om Sverige och det svenska språket även om han väljer att inte prata annat än engelska.
Själv konstaterade han glatt:
To easy questions!
Allt för lätta frågor alltså. Palm var bara osäker på ett par av frågorna ett och fem och då gissade han rätt med hjälp av uteslutningsmetoden.
Lappland, var ligger det? Jaså, norrut, där finns Ikea inte alls, och här finns bara ett Ikeavaruhus, så det måste vara Småland då...

Alla rätt
Chansningarna gav tio rätt av tio möjliga. På mattestet klarade han sig också riktigt bra, även om det var mycket av det som han inte ätit tidigare.
Eftersom hans pappa är svensk, mamman är amerikanska och föräldrarna bodde tillsammans i Sverige i åtta år tills Michael var knappt ett år, så har familjen anammat en hel del svenska traditioner.
I USA var pepparkakor min favorit. Mamma brukade skicka dem till mig när jag gick på college och det var jättepopulärt hos mina rumskamrater. Hon gjorde dem med socker på så blev de mer amerikanska.
Även om Michael bara kunde några få ord på svenska under sin uppväxt så skröt han gärna med sitt ursprung. För det var lite coolt att vara född i ett annat land. Och hemma märktes det främst för att kompisarna blev tillsagda att faktiskt ta av sig skorna hos familjen Palm. För det är något som många amerikanska familjer inte gör.
Vi har ett väldigt svenskt hus, med trägolv och vitrinskåp.

I pappas fotspår
Michael har gått i sin pappas fotspår. Pappa Åke har tillhört det svenska basketlandslaget, och det var så som Mike kom in i det finrummet också. Det dubbla medborgarskapet gjorde landslagsspel möjligt. Nu har han gjort närmare 50 matcher i den blågula dressen.
Jag är väldigt stolt över att tillhöra landslaget. Det får mig att känna mig ännu mera svensk, säger Mike.
Sverige passar honom mycket bra. Han trivs med människorna, lugnet och den avslappnade levnadsstilen. Däremot saknar han den amerikanska snabbmaten.
Jag förstår varför amerikanerna är så feta, för snabbmaten är mycket godare där.
Sedan ett år tillbaka är Mike tillsammans med en svensk tjej. Genom henne får han se mycket av det svenska livet. Och dessutom är hon bra på pannkakor.
Jag brukar äta pannkakor med lingonsylt och grädde till frukost hemma i USA, men här får man det bara till lunch på torsdagar. Fast det händer att Emilia gör i ordning en riktig frukost åt mig, säger han leende.
25-åringen hoppas kunna stanna i Sverige ett par år, ut i Europa under några år därefter och sedan kanske komma tillbaka och avsluta karriären i Sverige. USA känns långt borta just nu.
I morgon onsdag inleds kvartsfinalspelet i basketligan mot ärkerivalen Jämtland. Mike Palm är taggad till tänderna.
Jag har alltid spelat som bäst när det väl gäller och det märks på hela laget att det börjar närma sig slutspel. Alla vill verkligen vinna.
Han säger att han inte blir rik på att spela basket i Sverige och Sundsvall, men att det inte spelar någon roll.
Att få spela i ett bra lag och få vara en av nyckelspelarna i laget, det är värt mer än pengar.

Fakta/Palm
Namn: Michael Palm
Ålder: 25.
Längd: 207 cm.
Vikt: 104 kilo.
Familj: Sambo med Emilia Johansson i Granloholm.
Position: Center.
Spelade senast: Western Washington University.
Kuriosa: Ligger åtta i Basketligans poängliga med nästan 18 poäng i snitt per match, trea i returligan med 10,97 returer i snitt, leder offensiva returtagningen med 3,90 och ligger trea i den defensiva returtagningen med 7,07.

Mer läsning

Annons