Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny profil från vulkanön

/
  • Trebarnspappan från vulkanön Island, Hlynur Baeringsson, bekantar sig med sin nya stad Sundsvall – och än så länge är han mer än nöjd.
  • Islänningen Hlynur Baeringsson i sin nya hemstad Sundsvall.  På fredag visar han upp sig för sin nya hemmapublik – då kommer Örebro på besök när basketsäsongen startar.
  • Islänningen Hlynur Baeringsson i sin nya hemstad Sundsvall.  På fredag visar han upp sig för sin nya hemmapublik – då kommer Örebro på besök när basketsäsongen startar.

GIF Sundsvall köpte biljetter till Ari Skúlason, Sverrir Gardarsson och Hannes Sigurdsson.

Sundsvall Dragons fyllde på med Jakob Sigurdarson.

ST-sport träffade Hlynur Baeringsson – näste man att ta flyget från Island till Sundsvall.

Annons

– Det är egentligen otroligt att så många från Island har hamnat här, säger den nye profilen i Sundsvall Dragons den här säsongen.

Att det blev Sverige och Sundsvall för den nyblivne isländske mästaren Hlynur Baeringsson har mycket att göra med fjolårets succéspelare Jakob Sigurdarsson.

– Vi känner varandra bra, Jakob är en bra, ärlig kille och det är aldrig något "bull shit" från honom, säger Baeringsson som inte känner sig hitlurad av sin gamle kompis. Tvärt om.

I vintras var Sundsvall Dragons coach Peter Öqvist på Island för att scouta spelare. Hlynur Baeringsson stod i fokus, men det var inget han skulle veta om.

– Men Jakob hade skvallrat att det var någon som skulle se mig, jag tror att det var för att jag skulle bli ofokuserad eftersom vi mötte hans gamla lag, säger Hlynur med ett leende.

Kontakten med Öqvist blev då bara en handskakning, efter hand förvandlades kontakten till ett kontrakt och Hlynur Baeringsson ser fram emot säsongen.

– Ligan här är bra, Norrköping och Plannja vet jag är bra. Och Solna också, men vi har också ett bra lag. Vi är inte så stora, men jag ser det inte som något problem – vi kommer att kompensera det med aggressivitet och fart.

– Tittar man på USA som vann VM senast så var det ett av de kortaste lagen, storleken är viktig men betyder inte allt, säger mannen från vulkanön som ser sig själv som en rejäl insidespelare med fokus på defensiv och returtagning.

På Island kretsar det mesta av lagidrotten kring tre sporter; fotboll är nummer ett följt av handboll där Island överraskande knep OS-silvret 2008. Efter det kommer basket som trea.

– Sverige är bättre, men med tanke på hur litet vårt land är är vi riktigt bra, säger Baeringsson som valde bort fotbollen till förmån för basket som 13-åring, bra många år innan han sköt i höjden och blev sisådär två meter lång.

Förutom basket spelar han gärna golf.

– Vi har nästan oproportionerligt många banor på Island, några är väldigt bra också. Men jag är inte så bra, jag började att spela i fjol.

Till Sundsvall tog han familjen; sambo och tre barn.

– Vi har en dotter som är tre och och tvillingar, en kille och en tjej, som är fyra månader. Det var en självklarhet att de följde med, jag hade aldrig lämnat dem.

För att undvika att basketproffsets nattsömn blir alltför störd har familjen Baeringsson en plan.

– Jag får sova på nätterna och så kliver jag upp på morgonen och kör stortjejen till dagis, det funkar inte att inte få sova om man ska träna.

Hlynur Baeringsson har hunnit med en GIF-match med sina isländska landsmän.

– Jag hade hört talas om Hannes, han är välkänd på Island, men aldrig om Ari. I den match jag såg var Ari väldigt bra, men Sigurdsson var avstängd, säger Baeringsson om 3–3-mötet mot Falkenberg för ett par veckor sedan.

Men nu är islänningens fokus inställt på orangea, studsande bollar. Säsongen startar på fredag och Baeringsson är försiktigt förhoppningsfull.

– Det finns flera bra lag, men vi är så bra att vi kan slå alla.

Annons