Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basketprofilen HG i stor intervju om Dragons uppgång och fall: "Ett hån mot föreningslivet"

/

Efter 25 år i föreningen valde HG Rådström nyligen att lämna Sundsvall Dragons.
I en stor intervju berättar basketprofilen nu om den tunga säsongen, ekonomiska problem och Sundsvall Dragons fall.
Men framför allt minns han tillbaka på en tid i livet som han aldrig kommer att glömma.
– Gemenskapen har varit enorm, säger HG.

Annons

För ett par veckor bestämde han sig.

Efter 25 år i det som först var KFUM Sundsvall och senare blev Sundsvall Dragons fick det vara nog.

HG Rådström skrev ett inlägg på Facebook där han deklarerade att han lämnade föreningen. Ett beslut som var allt annat än lätt att fatta.

LÄS OCKSÅ: Basketprofilens känslosamma farväl efter 25 år i klubben

– Klart att det var skitjobbigt, men samtidigt en lättnad också. När allt uppdagades kändes det fel för mig att vara i den rollen jag alltid varit i och försöka få det att se så bra ut som möjligt. Jag var inte beredd att stå framför den produkten, varken gentemot spelare, kompisar, sponsorer eller människor i stan, säger Rådström med lite distans.

Den senaste tiden har Sundsvall Dragons befunnit sig i en stor kris och till sist, en tid efter Rådströms avhopp, gick föreningen i konkurs.

– Att Dragons går i graven är oerhört tragiskt. Vi har varit bra på så många sätt och vis och haft så bra stämning i Sporthallen, säger Rådström som verkat som Team Manager under de senaste säsongerna.

När han kom till klubben var det i rollen som spelare, och bland annat deltog han i föreningens första match i Basketligan någonsin.

– Då var vi småpojkar från landet som fick komma in i Globen, det var magiskt. Framför mig marscherade Mattias Sahlström, en av de största i svensk basket, in. Jag sprang in i ryggen på honom för att jag tittade upp i taket, det var ju typ 80 meter i takhöjd eller så, säger HG.

Efter spelarkarriären har han haft många olika roller i föreningen som blivit en stor del av hans liv.

Hur har det varit att jobba i föreningen den senaste tiden?

– Sista året har jag känt lite hopplöshet när man ser att det äter på killarna, så har det inte varit tidigare år. I år åt sig problemet in i omklädningsrummet, och den som säger att det inte påverkade ljuger. Det är bara att se på hur resultatet blev när det uppdagade sig.

Samtidigt som spelarna påverkades över att inte få lönen utbetald så var stämningen ändå god, säger Rådström.

– Även om det var supertungt så var humöret uppe och alla kämpade och gav hundra procent. För egen del var det tur att jag Tommie (Hansson, coach och sportchef) och Christer (Sjögren, assisterande coach) är gamla vänner. Vi hade enormt högt i tak i år och hade det inte varit de personerna hade vi nog lagt oss ned i oktober.

HG Rådström har jobbat i föreningen i många år, men inte anat att det var så illa ställt som det senare skulle visa sig.

– Funkar det så kör man vidare, och att lönen har varit sen har man accepterat. Det sportsliga har varit på Sporthallen och kansliet har funnits på ett annat ställe, så jag har gjort mitt och inte tänkt på årsmöten och sådana saker. Det har rullat på.

LÄS OCKSÅ: HG Rådström: "Klarar mig inte utan basket"

Rådström har jobbat nära den gamla Dragonsledningen i många år.

– Anders och Anders (Öhrn och Jansson) har gjort ett fantastiskt jobb för basketen i Sundsvall och det kan ingen ta ifrån dem, utan dem hade vi inte varit där vi var, säger han.

Samtidigt riktar han skarp kritik mot sättet som föreningen har sköts på.

– Jag tycker det är ett hån mot föreningslivet att man kan göra på det här sättet. Många andra föreningar är väldigt noga med saker och ting och har öppet för medlemmar och sådana saker.

Även om det blev ett sorgligt slut är det ljusa minnen HG Rådström bär med sig från alla år inom Sundsvall Dragons.

Det vill han betona.

– Gemenskapen har varit enorm, det är det fantastiska. Det är många spelare jag känner väldigt mycket för. Till exempel så åkte vi ned och hälsade på Tom (Lidén) på Rhodos nyligen, och då sa hans flickväns föräldrar att vi var tvungna att stanna hos dem och sova över på vägen. Jag har haft lite olika roller i föreningen, men de sju-åtta senaste åren har det varit ungefär samma. Jag har varit farsa, morsa och brorsa till alla och hamnat lite mellan laget och ledarstaben.

LÄS OCKSÅ: Ny förening bildad – så heter Sundsvalls nya basketförening

HG Rådström minns tillbaka på tiden i föreningen och berättar hur han följt spelare som utvecklats från nervösa tonåringar till vuxna män. Hur han på nära håll sett när de lärt sig skjuta trepoängare, hålla rent i omklädningsrummet och eller fått göra sin första poäng i Basketligan.

– Jag minns till och med min egen första poäng. Det var en högerlayup, vänstern var så usel så man kunde tejpa upp handen på ryggen, säger HG.

Han minns tillbaka – men blickar samtidigt framåt. För HG Rådström lämnar inte basketen i Sundsvall.

– I någon form kommer jag fortsätta hålla på med det, men hur vet jag inte än, säger han.

Tror du Sundsvall kommer ha ett lag i Basketligan igen?

– Ja, det tror jag. Sedan kommer det ta olika lång tid beroende på vad som händer, säger Rådström.

Basketentusiasten som lämnat en förening, men som aldrig lämnar sin basket.

– Det är mitt liv, säger han.

Mer läsning