Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En okänd superstjärna

/

Annons

LeBron James, Carmelo Anthony och Kevin Love. Det är de tre bästa spelarna som Sundsvall Dragons senaste värvning Shane Edwards spelat med under sin karriär enligt honom själv.

Det är NBA-spelare, OS-mästare – och superstars.

Det säger en del om vad det egentligen är för någon basketspelare som gjorde sitt första träningspass i Sundsvalls sporthall i torsdags.

Värvningen av Edwards drog ut på tiden och ett tag såg drakarna ut att gå miste om sitt drömförvärv. Men det visade sig att klubben gjorde helt rätt som vågade vänta, för nu har man lyckats värva en spelare som egentligen inte borde vara här och spela i den svenska basketligan.

Eller som klubbdirektören Anders Jansson uttryckte det: "Jag rankar det här som den tyngsta värvning vi någonsin har gjort. När Scottie Pippen kom hit hade han egentligen slutat. Shane är 27 år och mitt i karriären".

En större värvning än Pippen, alltså.

Edwards var nära att slå sig in i Cleveland Cavaliers NBA-trupp den här säsongen och om han hade lyckats med det hade han varit lagkamrat med LeBron James just nu. Egentligen är det helt obegripligt hur Sundsvall Dragons lyckats landa den här spelaren, framför allt med tanke på att föreningen har en tuff ekonomisk situation. Jag hoppas verkligen att man inte riskerar ekonomin med värvningen som nu gör att Dragons seglar upp som en guldkandidat den här säsongen. Den lär dessutom göra så att publiken letar sig till Sporthallen, för vem vill inte se en spelare som i princip befunnit sig på NBA-nivå nyligen.

Nyfikenheten är stor, men hur många kände egentligen till namnet Shane Edwards innan han kom hit? Inte jag, och förmodligen inte du heller.

För mig säger det en hel del om hur stor basketvärlden faktiskt är. Det finns massvis med amerikaner, och spelare från andra nationer för den delen, som åker runt om i Europa och förgyller olika ligor utan att vara i närheten av att få testa på spel i NBA, världens bästa liga.

Basket är en av världens största idrotter – och att en spelare som varit nära att slå sig in på den allra högsta nivån hamnat i Sundsvall är stort. Det går att jämföra med om GIF Sundsvall skulle värva en spelare från någon av de största klubbarna i Champions League.

Själv har jag under veckan roat mig med att titta på lite videoklipp med Edwards. Det verkar vara en mångsidig spelare som kan skjuta, spela försvar – och dunka. Några av dunkarna var riktigt spektakulära och det här är en spelare med potential att bli en publikfavorit, precis som många amerikanska spelare har varit före honom.

Man kan minnas tillbaka på spelare som JJ Miller, Doremus Bennerman och Alex Wesby. Tre amerikaner som satt stora avtryck på mig under åren som jag följt Sundsvall Dragons.

För mig är Alex Wesby Sundsvall Dragons störste spelare genom tiderna och det kommer bli svårt att plocka ned honom från tronen med tanke på hans facit i Sundsvall.

Men på förhand känns Shane Edwards som en spelare med potential att vara en av de allra bästa i Basketligan den här säsongen – och vem vet vart han kan leda Sundsvall Dragons senare i vår.

Om Edwards är så bra som hans meritlista tyder på blir Sundsvall Dragons livsfarligt i ett slutspel.

Mer läsning

Annons