Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursförvaltaren om Sundsvall Dragons: "Har tagit en rejäl kredit av staten"

I början av maj blev det klart att basketklubbens skulder blivit för stora att hantera. Nu berättar konkursförvaltaren Fredrik Lindberg om sitt arbete med att reda ut skuldhärvan i Sundsvall Dragons.

Annons

Sundsvall Dragons försattes i konkurs den sjätte maj och med skulder på drygt 5,5 miljoner har framtiden varit oviss för såväl spelare som ledare i föreningen. Konkursförvaltaren och advokaten Fredrik Lindberg säger att skulderna har växt sig stora över tid.

– Det här är ju skulder som har byggts på under årens lopp. De har växt succesivt och det har ju såklart bidragit till det ansträngda ekonomiska läget, säger Fredrik Lindberg.

Läs också: 5,5 miljoner i skulder – här är hela kravlistan på Sundsvall Dragons

Beslutet om konkurs fattades i samband med ett styrelsebyte i klubben. Detta efter att den nya styrelsen sett över klubbens bokföring och misstänkt att siffrorna i bokslutsrapporterna varit felaktiga.

– Den upprättade bokföringen säger att rörelsen har gått med förlust i miljonbelopp men bokslutsrapporterna från föregående säsong har visat en vinst med 800 000 kronor, säger han.

Fredrik Lindberg säger att det inte är ovanligt att en förening som bedriver så stor verksamhet som Sundsvall Dragons är skuldsatt.

– Jag skulle säga att det är ovanligt att idrottsföreningar går i konkurs men det är inte ovanligt att en verksamhet som drivs i den här storleken har skulder till flera olika verksamheter och bolag. Däremot är skatteskulden tung. Den är lite tuff och visar att den här verksamheten har tagit en rejäl kredit av staten, säger han.

Läs också: Efter Sundsvall Dragons konkurs – så mycket pengar får Anders Jansson av skattebetalarna

I klubben har missnöjet med upplösningen av föreningen varit stort. Flera av spelarna har varit särskilt kritiska till att löneutbetalningarna inte fungerat.

– Flera har ju gått miste om sin januarilön och det är klart att det finns ett missnöje i det. I andra fall har man inte fått hela sin lön utan den har portionerats ut under säsongen och gett ut lite delar av lönen här och var. Samtidigt har många av spelarna redan förstått att något sånt här skulle inträffa och därför förlikat sig med situationen, säger han.

Läs också: Sundsvall Dragons lagkapten: "Det har varit kaotiskt"

Fredrik Lindberg understryker att han inte själv är involverad i hur framtiden kommer se ut men att den gamla föreningen inte kan resa sig från detta.

– Klubben upphör nu att existera men som jag förstår har det pratats om en ny klubb. Men föreningen Sundsvall Dragons är död och begraven, säger han.

För att få reda på vad felaktigheterna beror på och vem som är ansvarig har styrelsen i Sundsvall Dragons gjort en polisanmälan och en förundersökning hos Ekobrottsmyndigheten har påbörjats.

Mer läsning

Annons