Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Dragonsspelaren uttagen i EM-kvaltruppen – fick beskedet av en kompis

19-årige Denzel Andersson har fått rejäl fart på basketkarriären. Inför säsongen debuterade han i basketligan och nu har han blivit uttagen i den svenska EM-kvaltruppen.

Annons

Denzel Andersson, 19, har en kometkarriär på gång. Baskettalangen, som började karriären i KFUM Hudik Basket och har även spelat i Sundsvall Dragons. Den gångna säsongen debuterade han i Basketligan med klubblaget Luleå BC.

Nu har han även blivit uttagen i landslagets bruttotrupp till EM-kvalet i höst. Någonting han inte hade räknat med eller visste om innan truppen offentliggjordes.

Denzel Andersson är uttagen i den svenska bruttotruppen till EM-kvalet i höst.

– Jag hade inte en blekaste aning om det. Jag var på flygplatsen och skulle åka till Portugal med U20-landslaget när en kompis skrev och gratulerade. Jag visste inte vad han snackade om men då skickade han en bild, säger Denzel Andersson som är en av två spelare i truppen födda 1996.

– Det är ju skitkul faktiskt, ingenting jag var beredd på, säger han.

Men om det blir spel i EM-kvalet är ännu långt i från säkert. Den 24 spelare stora truppen ska bantas ner till 18 innan allvaret börjar. När Denzel Andersson får beskedet om han kommer med eller inte vet han inte.

– Jag har inte funderat något på det än, jag tar det som det kommer. Men visst skulle det vara jäkligt kul att få vara med. Sjukt nervöst, men kul, säger han.

Förbundskaptenen Vedran Bosnics ser ut att satsa på en ung trupp i EM-kvalet. Denzel Andersson är en av två spelare födda 1996 uttagna i bruttotruppen.

Trots att den gångna säsongen var hans första i Basketligan har det gått riktigt bra för 19-åringen. Han fick mycket speltid i BC Luleå och belönades med ett nytt tvåårskontrakt som han skrev på efter säsongen.

– Det fanns ingen tanke för mig att dra därifrån. Jag gillar staden, tränaren och organisationen. Allt är perfekt i mina ögon, säger han om Luleå, men medger att han har större planer efter de två kommande åren.

– Tanken är ju att försöka dra utomlands, först ut i Europa och sedan får man det som det kommer.

Någon vila under sommaren blir det inte tal om, trots att Basketligan inte är igång. Oavsett om det blir EM-kval eller inte för Denzel Andersson får han dra på sig landslagströjan med U20-laget.

– Vi åker snart iväg till Estland och direkt efter det vidare till EM i Finland. Sedan har vi någon ledig dag innan försäsongen drar igång igen. Ingen vila, men det är roligt, säger han, nyss hemkommen från Portugal där Sveriges U20-lag besegrade Vitryssland, Portugal och Storbritannien i en träningsturnering.

Mer läsning

Annons