Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa skolkommun 2009 ?

I Lärarförbundets ranking om bästa skolkommun där bland annat områdena, resurser, utbildade lärare, friska lärare och lärartäthet ingick, hamnade Sundsvalls kommun på 241 plats av 290 kommuner. Utmärkelsen är tänkt att inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan - elever, lärare och skolledare.

Vi i Lärarförbundet i Sundsvall utgår ifrån att man som politiker eller tjänsteman i kommunen inte är nöjd med det resultatet. Vi från Lärarförbundet har under flera år önskat att få en djupare diskussion kring problematiken och resultaten i förskola och skola. I samtal med politiker och chefer, har vi påtalat vikten av arbetsro och att organisationer måste få sätta sig så att lärare kan få arbeta långsiktigt med barnens utveckling. Tyvärr så har man inte tagit våra tankar på allvar, enligt vårt sätt att se på det.

I våra läroplaner finns över hundra mål som våra lärare ska arbeta med för att barn och elever ska få en bra start i livet. Detta kräver både tid och engagemang.

I förskolan där man ska lägga grunden för det livslånga lärandet så har våra lärare knappt någon tid alls för planering, utvärdering och dokumentation. I grundskolan så läggs det på mer och mer arbetsuppgifter som inte är kopplade till relation lärare och elev och på fritidshemmen blir barngrupperna större och personaltätheten sjunker.

I ett sådant läge när lärarna känner att organisation håller på att sättas sig efter vårens turbulens, så kommer höstens sparkrav som en nådastöt på det arbete som är på väg att komma igång. Detta skapar en oro och frustration hos lärare som dagligen försöker hålla en god kvalitet på verksamheten utifrån de förutsättningar som man har idag. För att verksamheten ska fungera så går lärare i våra olika skolformer till arbetet även när de känner sig krassliga, allt för barnens, kollegers och verksamhetens skull. Frågan är hur länge våra lärare orkar detta?

Hur tänker ni som politiker, när ni utifrån de diskussioner vi har haft med er, tänker skära ner verksamheten med 61 miljoner under 2009?

Christin Ekman ordförande

Peter Lindberg vice ordförande

Daniel Zettergren opinionsansvarig i Lärarförbundet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel