Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa valet bland vita och bubblande nyheter

Systembolagets lansering i det fasta sortimentet 1 december innehåller ett 50-tal nya viner som ska finnas i lager i minst tre månader – längre om de säljer bra.

Annons

De röda nyheterna redovisades tidigare. Här är de vita och mousserande viner som jag tycker är de allra bästa köpen. Mest överraskande är en utsökt riesling från norditalienska Piemonte.

Vinnyheter på Systemet

Bra vita köp – mycket för pengarna

Kuhlmann-Platz Riesling 2014, Alcase, Frankrike

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 2132

Omdöme: Generöst fruktig riesling med citrus och aprikos i den syrafriska, helt torra, smakbilden som gör sig ypperligt till det mesta från hav och sjö.

Tahbilk Rousanne Marsanne Viognier 2014, Australien

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 6814

Omdöme: Ett aromatiskt, fruktigt vitt vin med liten blommighet, bra längd och balans. Gjort på en mix av tre sydfranska vitvinsdruvor av en av Australiens äldsta, mest anrika vinfirmor. Användbart matvin till smakrika fiskar och ljusa kötträtter på gris och fågel –även starka, exotiskt kryddiga.

Felino Chardonnay 2014, Argentina

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 6030

Omdöme: Ett mycket smakrikt vin med solmogna exotiska frukter och rostade fataromer med en balanserande frisk syra och en liten aptitretande mineralitet. Bra val till grillad/panerad fisk och ljusa kötträtter.

Marin Bianco 2011, Piemonte, Italien

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 2287

Omdöme: Intressant och mycket gott och välgjort vin på druvorna riesling och nascetta, från kvalitetsinriktade rödvinsproducenten Fontanafredda. Här exponeras en aptitretande, lite krutig, mineralitet i en fräsch, torr citruslik frukt med grönt äpplika stråk och ett uns honung. Användbart och personligt matvin till smakrika fiskar och ljusa kötträtter.

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 2013, Österrike

Pris: 37,5 cl/89 kr Systembolagsnummer: 2959

Omdöme: Bjuder på en simmigt nektarsöt, lång smak med torkade frukter, apelsin och aprikos på smakpaletten. Att njuta till grönmögelost, gås/ank-lever och söta desserter.

Prisvärt mousserande

Nedal Brut Nature Gran Reserva 2008, Cava, Spanien

Pris: 149 kr Systembolagsnummer: 7875

Omdöme: Jag ska erkänna att jag sällan imponeras av spanska cavaviner. Tycker de ofta är för jordiga och orena med gummilika drag av luftmadrass. Men det finns positiva undantag. Här är en verkligt ambitiöst, moget mousserande vin med mogna äppeltoner, rostade nougatlika inslag och mineraler i balanserad och frisk, och ganska stram, förening. Ett utmärkt matbubbel till allt från smakrika fiskar till kyckling och ljusa rätter på gris.