Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Batman i olika format – samtidigt

I går släpptes den senaste Batman-filmen på dvd och på det mer högupplösta formatet blu-ray. Vad jag vet är det den första filmen som levereras i olika bildformat samtidigt, i samma filmupplevelse.

Film på dvd har även tidigare kommit i två versioner, en för de gamla och mer kvadratiska tv-apparaterna (med bredd-höjd-förhållandet 4:3) och en som bibehåller proportionerna från biografen (bredbild i till exempel 1.78:1 eller 2.40:1).

Det nya med The dark knight är att filmen visas i olika format i en och samma visning. Filmen skiftar format mellan scener som filmats enbart för vanlig biografvisning och scener som filmats exklusivt för Imax-biografer, som har större dukar och högre bildkvalitet. De vanliga biografbilderna visas i formatet 2.40:1 och Imax-bilderna i formatet 1.78:1 – och det skiftar alltså löpande, under filmen.

Jag har ännu inte kollat in utgåvan, men misstänker att det kommer att kännas aningens märkligt att bilden ömsom fyller upp hela skärmen på bredbilds-tv:n och ömsom visas med svarta kanter upptill och nertill. Det kan finnas anledning att återkomma i frågan.

För asiatiska filmfans väntar en skrattfest på lördag, då SVT visar Kung fu hustle. För visst bör man ha sett i alla fall några filmer från fjärran östern, gärna gamla kampsportsfilmer, för att riktigt uppskatta humorn, även om många amerikanska filmer också parodieras.

Kung fu hustle utspelas i Shanghai på 1940-talet. En strulputte (Stephen Chow) som vill bli gangster muckar gräl i den fattiga delen av stan. Det är den enda stadsdel som det härskande yxgänget, som strulputten vill bli en del av, inte kontrollerar. Fattiglapparna visar sig dock vara veritabla kung fu-mästare och en utdragen maktkamp, fylld av hårdkoreograferade vajerfajtscener, tar sin början.

För några år sedan gjorde Stephen Chow kung fu-komedin Shaolin soccer, där han precis som i Kung fu hustle själv spelar huvudrollen. Och filmerna har fler likheter. Många fler. Nästan så att de är en och samma. I Kung fu hustle har emellertid inte kampinslagen blandats ut med någon sport. Här lämnar Chow spelrummet fritt för sin kung fu- fyllda slapstick – och många av de fantasifulla fajterna är riktigt roliga.

Chow har dock en något sunkig syn på parodi och vid några tillfällen börjar man se sig om efter Leslie Nielsen. Tack och lov dyker han aldrig upp. Det gör däremot ett galleri av underhållande karaktärer, som hyresvärdinnan med seriefigurscigaretten ständigt i mungipan. Och Chows drift med kung fu-mytologin, som bara går längre och längre och längre, är underbar.

Kung fu hustle visas på lördag klockan 21.05 i SVT2.