Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtpendling mellan Sundsvall och Alnö kan bli verklighet – nu ska möjligheterna för en färja utredas

En snabbgående miljöfärja mellan Alnö och Sundsvall kan bli verklighet i framtiden. Sundsvalls kommun har fått närmare 800 000 kronor av Naturvårdsverket för att göra en förstudie om detta.

Sundsvalls kommun har fått 790 500 kronor i ett stadsinnovationsstöd av Naturvårdsverket till förstudien om miljöfärjan.

Sundsvalls kommun vill i nära samarbete med Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten titta närmare på möjligheten eftersom den enda förbindelsen är Alnöbron som inte har plats för busskörfält och bra cykelbanor.

Detta anses försämra möjligheterna för hållbara färdsätt att konkurrera.

– Att Naturvårdsverket beviljar oss ekonomiskt stöd när vi vill titta närmare på att nyttja spetsteknik for en hållbar stadsutveckling känns extra roligt. Genom att tänka nytt och använda ny teknik vill vi få Sundsvall att fortsätta växa samtidigt som vi knyter samman staden med Alnö på ett helt nytt sätt, säger Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande, Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.

Hela förstudien beräknas kosta lite över en miljon kronor och utredningen ska vara klar sommaren 2019.

– En snabbgående cykelfärja med miljövänlig drift som angör nära Sundsvalls resecentrum skulle skapa helt nya möjligheter, men sådan teknik har inte prövats i Norrland ännu. Vi kommer nu att titta närmare på om och hur det är möjligt att trafikera våra vatten som har ett varierande istäcke på vintrarna. I och med bidraget från Naturvårdsverket kan vi tillsammans med Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten nu på allvar testa våra idéer om en båtpendling i Sundsvall säger Ulrika Edlund, planeringsarkitekt på Sundsvalls kommun, i pressmeddelandet.