Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Batterier till elbilar håller länge än du tror – är inte byggda som smartphones

Annons

Replik på "Köp gärna elbil – men inse också att det finns brister" ST, 20/12

Elbilsbatterier är mycket bättre än vad Nils-Åke Sandberg tycks tro. Jag vet inte var han har fått idén att elbilsbatterier endast håller i 8000-9000 mil, kanske tror han att elbilsbatterier är byggda med samma kemi som en smartphone?

Det verkar dessutom som att Nils-Åke inte läste hela min insändare. Jag skrev om företaget Tesloop i USA som än så länge har kört sin elbil 48 000 mil utan att byta batteri en enda gång. Bevisligen fungerar det mycket bra.

Jag har själv sett och fotat en tysk elbil i Sverige med över 40 000 mil på mätaren här i Norrland. Hur vet jag att den hade kört 40 000 mil? Det satt ett stort emblem på hela sidan av bilen. I ärlighetens namn har jag dock ingen aning om just den bilen hade haft några problem med batteriet eller inte.

Läs också: Diesel och bensin är inte framtiden – våga öppna upp för elbilen

Nils-Åke har däremot rätt i att litium inte återanvänds idag, det beror på att ett litiumbatteri trots namnet endast innehåller två procent litium och återvinning är helt enkelt inte lönsamt. Mängden elbilar förväntas dock öka kraftigt framöver och därmed kommer det att finnas incitament att satsa på återvinning av litium, precis som att de blybatterier som sitter i vanliga fossilbilar idag återvinns till nittio procent.

Johannes Brorsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel