Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre för barnen om vi drar ner på vårt frosseri i julhandeln

Kära dagbok. Snart börjar julhandeln. Den gör mig kluven. Börjar och börjar förresten. Den har redan börjat. Den började redan i oktober.

Vad skulle det innebära för samhället om alla hade mitt köpbeteende? Vad skulle det innebära för handeln?

För de företag som överlever tack vare vårt ohämmade frosseri under julhandeln, skulle det nog innebära att de fick slå igen.

Borde jag ha dåligt samvete för det? Men, hur ska vi klara klimatomställningen om vi inte är beredda att ändra på något?

Vad skulle en mer balanserad julhandel innebära för barnen? Julen är ju ändå barnens högtid. Jag tror faktiskt att det skulle innebära något positivt för barnen. Ord som förnöjsamhet och förundran är inte att förakta.

Jag föddes strax efter andra världskrigets utbrott. Det har aldrig gått någon nöd på mig. Jag har alltid haft mat på bordet och tak över huvudet. Men, när jag och mina kamrater var barn hade vi inga köpta leksaker. Vi tillverkade dem själva.

Därför minns jag så tydligt den julen när jag fick en köpt leksak. Det var en trästav med en träplatta runt omkring. På plattan fanns små gula kycklingar. En snöranordning gjorde att kycklingarna pickade när jag drog i snöret. Lyckan var total.

Vad kommer dagens barn att minnas om 70 år, när de tänker på jularna där de rev och slet i 30 paket samtidigt?

Elisabeth Walfridsson

Världsmedborgare      

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel