Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre grepp med ny skidvinkel

Dödstrött efter att ha stakat sig igenom närmare nio långa mil kom Magnus att tänka på hur han gjorde som liten. Den tanken ledde till en test och ute i spåren visade det sig att planen klaffade.
Jag bara flinade hela tiden när jag förstod att det här kommer att fungera, säger uppfinnaren Magnus Nordin.

Det har hittills blivit sex Vasalopp för Magnus Nordin och det var under det sista som iden kläcktes för den skidåkande Njurundabon.

Jag stakade mig igenom hela Vasaloppet och det var då jag kom att tänka på hur jag gjorde när jag var yngre, säger Magnus Nordin.

Då brukade han vinkla skidan lite inåt för att på så sätt få bättre fäste. Efter årets vasalopp började Magnus klura lite på hur det skulle kunna gå att få en skida som det både är glid i men som även ger fäste i uppförsluten. Så han tog ett par gamla skidor och fasade ur en fästzon på skidans innerkant och gav sig iväg ut i skidspåren. Och resultatet blev över förväntan.

Under vissa pass gick det hur bra som helst speciellt när det var temperaturer runt nollstrecket, säger han.

När Magnus upptäckte att allting gick som han tänkt sig kontaktade han Per Jonsson på Sundsvall-Timrå Uppfinnare- och Innovationsförening som såg positivt på det hela. Efter det provade Magnus sin ide på ytterligare ett par skidor och även fast det bara är en prototyp så är han helnöjd med testerna.

Det fungerar hur bra som helst och det finns flera användningsområden för skidorna, säger en Magnus.

Bland annat gäller det på motionsnivå. Eftersom skidan har bra glid när man åker slätt och ger bra fäste i uppförsbackarna med hjälp av en enkel vinkling av foten så tror Magnus att den skulle passa perfekt som fjällskida.

Då går man ju ofta uppför och sedan vill man ha glid när man kommer upp på flat mark, säger han.

Just nu söker Magnus efter intressenter som vill satsa på hans uppfinning och har haft kontakt med skidtillverkaren Fischer. Han brinner verkligen för sin uppfinning och skulle så gärna vilja testa den ordentligt.

Det här fungerar bra på mina prototyper. Jag kan bara tänka mig hur det skulle bli om man gjorde det professionellt på ett par riktiga skidor, säger Vasaloppsåkaren som tröttnat på att staka sig igenom loppen.