Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Rimlig vändning av Liberalerna och Centerpartiet

Ledarsidan om att Centerpartiet och Liberalerna backar från att fälla försvarsminister Peter Hultqvist i riksdagen.

Liberalerna ville väl egentligen vara först. På kort varsel kallade Jan Björklund till pressträff om försvarsminister Peter Hultqvist. Skulle partiet dra sig tillbaka från misstroendeförklaringen mot Hultqvist som Alliansen hade enats om efter sommarens avslöjanden om Transportstyrelsens IT-haveri?

Ja, erfarade TT. Både Centerpartiet och Liberalerna ville tydligen dra sig ur misstroendeförklaringen. Och nån timme innan Björklunds pressträff gick Centerpartiets Annie Lööf ut på Facebook och förklarade att C inte tänkte stödja en misstroendeförklaring mot Hultqvist.

Stackars Liberalerna, de blev snabbt omsprungna av kollegorna i Centerpartiet som fick släppa nyheten först.

"Den sakliga grunden för misstroende mot Hultqvist har fallit" skrev Lööf. Björklund gav liknande besked på pressträffen. Ny information hade fått de två liberala partierna att omvärdera sitt förtroende för Hultqvist. Därmed saknas tillräckligt med stöd i riksdagen för att fälla försvarsministern.

Det är ett klokt beslut. Dels för att Alliansens hot om misstroendeförklaring tidigare i somras redan lett till konsekvenser. Två ministrar, Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S), fick lämna regeringen.

Men just misstroendehotet mot Peter Hultqvist har varit föremål för oenighet och intern kritik inom borgerligheten. Försvarsvänner menade att det var ansvarslöst att försöka göra sig av med en försvarsminister som verkligen brydde sig om det svenska försvaret, och framför allt när Sverige precis skulle påbörja en av de viktigaste försvarsövningarna i modern tid. En övning som sker i skuggan av en allt mer orolig omvärld.

Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) sade tidigare i somras: "Jag kan inte se att Peter Hultqvist gjort några konstitutionella misstag. Och då är det fel att väcka misstroendeförklaring mot honom"

Försvarsvänner kan nog glädjas över att Centern och Liberalerna nu backar från misstroendeförklaringen.

Men samtidigt har de två liberala partierna visat att Alliansen som borgerligt samarbete är försvagat. Total splittring skulle man kunna kalla det. När de fyra borgerliga partierna i somras enades om att rikta misstroendeförklaring mot Ygeman, Johansson och Hultqvist var det första gången under mandatperioden som Alliansen upplevdes agera som en stark opposition. Nu framstår allianssamarbetet bara som en samling av fyra borgerliga partier som inte kan komma överens.

Statsminister Stefan Löfven (S) ler nog lite extra mycket nu. Kanske öppnades just dörren för ett blocköverskridande regeringssamarbete med C och L.