Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Våra politiker vill att Sverige ska bli världens tråkigaste land

Nu står det klart att det blir rökförbud utomhus. Ledarsidans Bawar Ismail om ett land som tycks vilja förbjuda bort allt som kan tänkas störa människor.

Att röka är inte hälsosamt. Det är farligt och giftigt. Det riskerar inte bara individens hälsa, det är även en samhällsekonomisk belastning genom den vård som kan krävas för sjukdomar kopplade till rökning. Att få röka eller inte handlar också om allmänt hyfs. Är man en idiot som inte tar hänsyn till människor som ber en att röka någon annanstans när man är ute, stärker det inte riktigt stödet för rätten att röka utomhus.

Men människor är inte enbart styrda av rationalitet, även om det säkert finns många som tror och önskar det. Trots att det är allmänt känt vid det här laget, att rökning är ett hot mot ens liv och hälsa, så finns en liten minoritet som fortsätter att röka. År 2016 var andelen som rökte dagligen i Sverige runt 8,8 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Utöver dessa får vi inte glömma alla de svenskar som några gånger om året kanske tar sig en så kallad "festcigg" när de är ute och partajar med nära och kära. Eller som bara vill ta några bloss när de är på uteserveringar och ölar en varm sommarkväll.

Varför ska detta tillåtas, undrar säkert någon. Rökning är farligt, och därmed bör det genast förbjudas. Strunta i individuell frihet och personligt ansvar! Staten måste gå in och styra och ställa över människors val.

I det blågula landet Sverige ska nämligen alla invånare förväntas leva fullt ut hälsosamma liv.

Och det är exakt vad Sveriges riksdag nu har gjort. Socialutskottet har gått på regeringens linje, att röka på allmän plats ska förbjudas lagom till sommaren 2019. Förbudet kommer alltså att omfatta uteserveringar. Riksdagen väntas rösta om detta den 12 december. Socialminister Annika Strandhäll jublade på Twitter över nyheten.

En votering och abrakadabra, Sverige har tagit ytterligare ett steg till att bli världens tråkigaste land. Utöver alla regleringar kring nattlivets öppettider, alkohol- och serveringstillstånd, bullernivåer med mera, ska nu ett rökförbud tillkomma. Det är ju exakt vad Sveriges nöjesliv behöver!

Det här beslutet kommer att göra våra uteserveringar så mycket tristare. Är du en sådan person som ibland tar en cigg på uteserveringen? Den friheten kan du snart glömma. I stället får du ta dig utomlands för att leva lite farligt. I det blågula landet Sverige ska nämligen alla invånare förväntas leva fullt ut hälsosamma liv.

Läs gärna: Bawar Ismail: I Sverige får vuxna inte ta ett eget ansvar

Det här är en fråga om frihet kontra förmynderi. Om huruvida politiken ska betrakta vuxna människor som fria individer som förväntas ta personligt ansvar eller som barn som har noll koll på sitt eget bästa. För visst måste det finnas utrymme för individen att göra egna val och därmed också ta ansvar för sina handlingar? Om problemet nu är att människor stör sig på folk som röker ute måste inte svaret vara att politiker ska förbjuda rökning utomhus. Vi måste våga kommunicera med varandra. Tala om för rökaren att hen gärna får flytta på sig.

Våra politiker och byråkrater vill förbjuda bort allt som anses vara irriterande eller farligt. Målet tycks vara att Sverige ska bli världens tråkigaste land. Finns det ett internationellt pris för detta har vi snart kammat hem det.

Bawar Ismail har debatterat frågan om rökförbud vid två tillfällen i SVT Opinion live. Du kan se den senaste debatten här.