Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-frågan i finansutskottet: Nedläggningen i Sollefteå kvarstår

BB i Sollefteå ska läggas ner. Förslaget klubbades även i landstingsstyrelsens finansutskott på torsdagen. Centerpartiet går emot och vill ge tid åt Sollefteå och Kramfors att utreda alternativ.

Läs också: Överläkarens farhågor: "Stänger ni förlossningen stänger ni hela Sollefteå"

Läs också : Politisk majoritet: BB i Sollefteå ska stänga för gott

Jonny Lundin (C) yrkade avslag i utskottet och reserverar sig mot majoritetens linje att stänga förlossningen och kvinnosjukvårdens operationer och slutenvård i Sollefteå.

Han efterlyser i stället resultatet av regiondirektör Inger Bergströms diskussioner med Sollefteå och Kramfors om ett utvecklat samarbete med kommunerna om vård och omsorg i Ådalen, ett samarbete som kan komma att omfatta även kvinnosjukvården.

– Vi delar uppfattningen som man har framfört från kommunledningen i Sollefteå att ge dem en ärlig chans att pröva alternativen. Man bör få göra det först innan man börjar avveckla verksamheten, säger Jonny Lundin.

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) deltog i mötet via videolänk och förklarade att Moderaterna återkommer med sina besked i landstingsstyrelsen.

Från majoriteten deltog Erik Lövgren (S), Jan-Olov Häggström (S) och Eva Andersson (MP) i utskottet.

Läs också: BB-protester mötte landstingets politiker: "Det är kvinnor som beslutar om kvinnor"

Det var i fredags som landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade gå vidare med förslaget att avveckla BB, operationer och slutenvård inom kvinnosjukvården i Sollefteå. Detta uppges spara drygt 15 miljoner.

Frågan avgjordes med utslagsröst från ordförande Ewa Back (S). Annars vägde det lika 6 mot 6 när socialdemokraten John Åberg från Sollefteå krävde återremiss ihop med oppositionen. SD la ner sin röst.

BB-frågan behandlas härnäst i landstingsstyrelsen den 13 oktober. Därefter tas frågan upp i landstingsfullmäktige 26–27 oktober.

Saken underlättas inte av fortsatt ras i landstingets ekonomi. Specialistvården har krav att spara 160 miljoner under planperioden. Senaste prognos pekar nu tvärtemot på att underskottet har ökat med 85 miljoner i år.

Allt talar för att nya besparingar och strukturåtgärder blir aktuella för beslut redan i november.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder