Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragaren tog allt – utlandsdrömmen gick i kras

Utlandsdrömmen blev en mardröm. Stefan och Isabelle Thörnberg köpte en lägenhet och blev delägare i en restaurang i turkiska Alanya. Men den kurdiska kvinnan de samarbetade med tog allt.

– När vi kom ner till lägenheten hade en finsk man hade köpt vår lägenhet, säger Stefan Thörnberg.

En miljon svenska kronor. Så mycket har paret Thörnberg förlorat under de fyra år som de har satsat på att skapa sig ett liv i Alanya.

Stefan och Isabelle Thörnberg har alltid haft ett stort reseintresse och när Stefan hittade Alanya Bostads annons på nätet slog han till.

– Företaget hade ett kontor i Göteborg och lägenhetspriserna i Turkiet var betydligt lägre än i Grekland där vi har varit mycket. Jag är egentligen ingen soldyrkare men jag har problem med ryggen och lederna och mår väldigt bra av värme, förklarar Stefan Thörnberg.

Lägenheten kostade 58 000 euro, vilket då motsvarade 555 000 kronor. Paret tog ett lån som de började betala av.

Bostadsförmedlaren hade en turkisk samarbetspartner och någonstans längs vägen uppstod problem. Kvinnan som hade förmedlat lägenheten blev sjuk, det blev inte lika lätt att nå företaget och Stefan och Isabelle fick inte den viktiga lagfarten som skulle ha följt med vid köpet. Vid ett tillfälle ville också byggmästaren prata med dem. Han sa att han inte hade fått sina pengar.

Ändå levde drömmen vidare och i parets fotoalbum finns mängder med bilder på bostaden som de under sina resor successivt fyllde med nya möbler.

Under hösten 2009 blev paret bekanta med en kvinna som drev en restaurang i området. Kvinnan hade bott i Sundsvallstrakten, hon pratade bra svenska och verkade vara både trevlig och hjälpsam.

– Det började med ett kort besök på hennes restaurang och slutade med att vi blev vänner. Under julhelgen samma år blev Stefan sjuk och hon följde med oss och tolkade på sjukhuset, berättar Isabelle Thörnberg.

I den vevan berättade kvinnan att hennes norska kompanjon på restaurangen hade fått sparken och hon erbjöd Stefan och Isabelle att gå in i rörelsen. Så blev det. De gick in som delägare till 40 procent.

Den till synes sympatiska kvinnan erbjöd sig också hjälpa till så att de skulle få ut lagfarten till parets lägenhet och hon tog hand om inbetalningar och annat praktiskt gällande lägenheten.

– När vi var på restaurangen presenterade hon mig för gästerna som sin kompanjon men jag fick inte jobba där. Så småningom började personalen klaga på att de inte hade fått ut sina löner. De vittnade om att restaurangen hade mycket gäster men jag fick aldrig några pengar. Allt gick enligt henne åt till skulder och inköp.

Varningsklockorna ringde allt högre. Kvinnan hyrde på eget bevåg ut Stefans och Isabelles lägenhet. Under en vistelse skulle de äntligen få sin lagfart, men när den överlämnades hade en turkisk mans namn och foto registrerats på handlingen. Kvinnan förklarade det som en nödvändig formalitet. Stefan och Isabelle Thörnberg tog med sig handlingen till kontoret där den hade upprättats och då visade det sig att kvinnan hade pantsatt lägenheten. I samma veva visade det sig också att restaurangen hade blivit såld.

Under det senaste besöket i Alanya kom nästa dråpslag. När Stefan och Isabelle kom gående utanför fastigheten där deras lägenhet ligger stod en finsk man på balkongen. Han berättade att lägenheten hade köpts av hans pappa.

Stefan och Isabelle har vänt sig till advokater, till den svenska polisen och till svenska ambassaden i Turkiet.

– Polisen och advokaterna säger att det är svårt att komma någon vart med en sådan här sak. Landet är så korrupt, säger Stefan Thörnberg.

Delar av kontrakten de har kan dessutom vara falska. Bland annat saknas det datumstämplar.

– Vi skulle kunna gå till turkisk domstol och chansen att vi vinner sägs vara stor, men förlorar vi får vi betala domstolskostnaderna, vilket motsvarar 320 000 kronor. Vi kan inte ta den risken. Vi har inga pengar, säger Stefan Thörnberg.

Drömmen om att kunna åldras i solen slutade i en katastrof och paret Thörnberg vill varna andra från att ge sig in i liknande satsningar.

– Jag tänker på det här varje dag. Sveket gör mest ont, säger Isabelle Thörnberg.

För Stefan blandas besvikelsen och bitterheten med viljan att få upprättelse.

– Jag önskar att jag kunde gå till domstol, säger han.