Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beertema tror på sjukhusfilial - i Sundsvall

Sundsvall-Ånge tappar 244 miljoner totalt på att stå utanför när landstinget i Västernorrland går med i Region Norrland.
Enbart på länssjukhuset i Sundsvall försvinner 155 miljoner i ekonomiskt underlag.

Siffrorna har räknats fram av landstingets ekonomiavdelning och täcker både landstingets anslag och de statsbidrag som gäller i dag.

Kalkylen bygger på ett alternativ C som betraktas som det mest realistiska, nämligen att Härnösandsbor och Timråbor fortsätter att få sin akuta vård (länsdelssjukvård) i Sundsvall även om länet splittras.

Andra och felaktiga slutsatser om beloppen redovisades i ett interpellationssvar på landstingets fullmäktige i förra veckan, något som upprör Jacomina Beertema, moderaternas gruppledare.

Ren gallimatias. Svaret är ju galet och vilseledande. Problemet är att man får interpellationssvaren så sent och inte hinner kontrollera siffrorna förrän efteråt, säger hon.

Grunden i beräkningarna är att 56 procent av underlaget i landstinget hamnar på Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Timrå. 44 procent hamnar på Sundsvall och Ånge. Det är alla överens om.

Men i den fortsatta matematiken ifrågasätter Jacomina Beertema bland annat hur statsbidragen kan komma att förändras. Hon pekar på att landstinget i Jämtland i förhållande till befolkningsunderlaget har ett högt statsbidrag i dag. Det kan i sin tur påverka ekonomin för södra Medelpad i en blivande region Mittsverige.

Finansdepartementet har inte gjort några beräkningar utifrån tilltänkta förändringar av kartan. Under alla förhållanden är scenariot där statsbidrag bara faller bort och inte ersätts med något annat statsbidrag – större eller mindre – vilseledande, säger hon.

Jacomina Beertema räknar med regionbildning:

Men jag tror inte att det kommer 2010. Och man måste tills dess se över den somatiska sjukhusvården. Vi måste ner 300 miljoner, minst. Det är viktigt länssjukhuset kan stå på egna ben efter regionbildning.

Jag ser framför mig en möjlighet i framtiden att Mittsverigeregionen har ett länssjukhus med två filialer, en i Östersund och en i Sundsvall. Det tror jag är ett fullt möjligt framtidsscenario.

Regiongränsen söder om Timrå tycker hon förvisso är galen. Men om gränsen dras där så är det snarare Sollefteå och Örnsköldsvik som borde oroa sig.

Det finns tio sjukhus i en region Norrland med 650 000 invånare. Det är väldigt, väldigt mycket jämfört med andra delar av landet.

Och man säger att man kan frigöra 200 miljoner i regionen. Då går det först och främst till att täcka underskotten. Det blir nog ingenting över till sjukvård.