Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begravningsbyrå beskylls för ocker

Begravningsbyråns boutredare tog 9 205 kronor i betalt för föräldrarnas bouppteckning och det upprör tre syskon i Sundsvall. När de i efterhand vände sig till andra som hade kunnat utföra samma tjänst fick de veta att kostnaden kunde ha stannat på hälften.

– Begravningsbyrån utnyttjade vår situation. Vi hade på kort tid förlorat båda våra föräldrar och fick ingen information om vad det skulle kosta, säger Tom Östman.

Makarna Inger och Olle Östman gick bort med bara någon månads mellanrum. Mitt i den svåra sorgen kom parets barn överens med begravningsbyrån Fonus om att bouppteckningarna efter mamman och pappan skulle göras samtidigt. I det läget skrevs också ett slags avtal.

– Men det berörde inte kostnaden utan handlar bara om vad vi skulle ta med oss för uppgifter inför mötet på begravningsbyrån, säger Eva Ödling.

När sedan räkningen kom fick de tre syskonen en smärre chock. För arbetet vid telefonen och datorn har Fonus bouppteckningsman debiterat 1 090 kronor i timmen. Bara ett tolv minuter långt telefonsamtal till Swedbank kostade 218 kronor.

– Vi hade fått veta att det skulle bli billigare om vi själva tog fram alla uppgifter och det hade vi gjort, sånär som på ett par uppgifter som vi lämnade in senare. Vi satt nere på begravningsbyrån i 55 minuter medan juristen skrev in allt i datorn. Vi ifrågasätter hela arbetet. Såväl tidsåtgången som hur man kan ta 1 100 kronor i timmen, säger Tom Östman.

Det var heller ingen komplicerad ekonomi som skulle utredas. Syskonen säger också att det inte fanns någon osämja och att alla var tillgängliga.

– Det enda våra föräldrar hade var en insatslägenhet, en äldre bil, två lönekonton och ett sparkonto. De hade inga lån, berättar Tom Östman.

Syskonen har i efterhand vänt sig till konsumentavdelningen på Sundsvalls kommun.

– De säger att de ibland får in samtal om kostnader för bouppteckningar, men de kan inte hjälpa oss eftersom vi inte hade kommit överens om priset i förhand, säger Tom Östman.

Kostnaderna för begravningarna hamnade på 21 500 respektive 22 500 kronor och de summorna har de inte några synpunkter på.

– Men visst reagerade vi när kvinnan som skulle ta emot oss vid begravningen och överlämna handbuketter tog 1 350 kronor bara för den tjänsten, säger Tom Östman.

Syskonen tycker att begravningsbyrån har ägnat sig åt ocker.

– Vår uppfattning är att man utnyttjar människor i sitt livs svåraste sorg, för när man är i en sådan situation frågar man inte vad det kostar, säger Tom Östman.