Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll och utveckla kriminalvårdsanstalten i Viskan

Vid kriminalvårdsanstalten i Viskan i Ånge kommun bedrivs en mycket väl fungerande verksamhet med inriktning mot sexualbrottsdömda och relationsbrottsdömda. Vid en nyligen gjord översyn av de öppna kriminalvårdsplatserna i region Nord skrev regionchefen i sitt sammanfattade förslag: ”Anstalten i Viskan bör behållas och rustas upp. I ett längre perspektiv är Viskan den anstalt som motsvarar de framtida kraven på öppna anstalter.”

Trots detta diskuteras nu nedläggning av anstalten i Viskan för att undvika upprustningskostnader. Med tanke på att verksamheten fungerar mycket väl och att anstalten är fullbelagd sedan flera år tillbaka upplevs detta som ett mycket kortsiktigt tänkande. Det är också märkligt om man inte tar hänsyn till de betydande investeringskostnader som uppstår på annat håll om verksamheten ska flyttas dit.

Det faktum att anstalten är en av de allra största arbetsplatserna i en liten glesbygdskommun är ytterligare ett argument för att satsa på att utveckla anstalten i Viskan.

I samband med krisen för bilindustrin har företrädare för regeringen varit väldigt tydliga på att arbetsgivare måste ta ansvar i samband med verksamhetsnedläggningar. Den verksamhet som bedrivs på anstalten Viskan utgör dessutom en femtedel av platserna i landet för sexualbrottsdömda och relationsbrottsdömda. Mot den bakgrunden är det oacceptabelt om statliga kriminalvården helt bortser från dessa effekter när man fattar beslut om strukturen.

Ännu märkligare är det om man lägger ner den anstalt som man enligt sina egna bedömningar pekat ut som den anstalt som bäst motsvarar framtidens krav.

Vi kräver att anstalten i Viskan behålls och utvecklas.

Hans Stenberg

Riksdagsledamot (s)

Åke Nyhlen

Vårdare anstalten Viskan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel