Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll väntkuren i Fränsta

Håll väntkuren stängd under kvällar, helger och under sommaren. Det föreslår Kraftsamling Fränsta i en skrivelse till Ånge kommun.

Väntkuren i Fränsta som serverar resande efter Mittnabobanan har sedan starten med jämna mellanrum vandaliserats. Sönderslagna rutor och lossrivna elelement är en del av vandaliseringen.

Kraftsamling Fränsta vill nu att kuren räddas kvar och inte rivs.

I en skrivelse till kommunens tekniska förvaltning kommer man med flera förslag på hur väntkuren ska kunna bevaras.

– Vi har förståelse för att det känns hopplöst och omotiverat att gång på gång renovera lokalen för att efter en tid finna arbetet vara bortkastat, skriver Kraftsamling Fränsta.

Men eftersom tågtrafiken kommer att öka efter Mittnabobanan blir behovet av en väntkur ännu aktuellare. Det är också en dålig marknadsföring av Fränsta och Ånge kommun, särskilt nu när det behövs en positivare bild av kommunen påpekas vidare i skrivelsen.

Innan något definitivt beslut tas om att riva väntkuren vill Kraftsamling Fränsta att man fortsätter diskussionen kring den och öppethållandet.

Förutom att hålla den stängd kvällar, helger och under sommaren föreslår man fjärrlåsning av kuren.

– Det borde gå att låsa kuren på det sättet. Och att låsningen görs med hänsyn till turlistan. Under helgerna går det inte så många tåg och då kan kuren vara låst. Med ett vindskydd på kurens södra gavel kan kuren vara stängd hela sommaren, poängterar föreningen.

Föreningen vill också se en helt annan inredning i kuren.

– Kraftiga limträbalkar kan användas till sitsar. Inga element, dosor eller kablar ska finnas i lokalen. Värmen kan släppas in via ett angränsande utrymme. Belysningen kan vara dold och att ljusinsläpp i lokalen begränsas med kraftiga plastrutor. Med hjälp av en sensor kan utebelysningen tändas när det är någon vid kuren. Det kan säkert komma fram ännu fler idéer vid en öppen diskussion, slutar Kraftsamling Fränsta i sin skrivelse.