Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandla inte alla som missbrukare – skrota Systembolaget

Hur kan det komma sig att i Sverige får du rösta, köra bil och till och med rycka ut i krig, men inte köpa alkohol för att sedan dricka det när du känner för det?

Läs också: De som vill dricka mycket alkohol ser gärna att fler gör likadant

Jag tycker det är dags för staten att lita på oss individer att vi kan ta ansvar. En myndig person är myndig och ska inte behöva vänta ytterligare två år för att kunna köpa alkohol. Lägg ner Systembolaget och ersätt det med försäljningslicens till butiker med en åldersgräns på 18 år precis som tobak.

Sverige är ett av två länder i EU som har monopol på alkohol. Samtliga EU-länder tillåter alltså alkoholförsäljning i livsmedelsbutiker med undantag för Sverige och Finland. Vi bryter normen i EU.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ett vanligt argument för ett statligt monopol på alkohol är folkhälsan. Men efter tidigare liberaliseringar av alkoholförsäljningen har inte alkoholdödligheten ökat enligt statistik från Socialstyrelsen (2015). Den har i stället sakta minskat.

Läs också: Alkoholreklam i sociala medier måste regleras

Alkoholpolitiken bör enligt mig rikta in sig på att hjälpa dem med missbruksproblem. Inte alla i Sverige. I dag behandlar staten alla som missbrukare, vilket vi inte är.

Därför säger jag avskaffa Systembolaget, sänk åldersgränsen till 18 år och hjälp de som faktiskt behöver hjälp.

Alex Nilsson

Ordförande Liberala ungdomsförbundet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel