Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandling mot PMS ska studeras

Minst en av fem kvinnor lider av PMS. Nu vill forskare på Mittuniversitetet undersöka om homeopatisk behandling, som tillägg till vanlig vård, kan lindra symtomen.
– Många använder homeopati och därför känns det viktigt att det görs studier om det, säger Mats Jong, universitetslektor i omvårdnad.

Det är ett internationellt forskningsprojekt som nu sjösatts och förutom Mittuniversitetet deltar också Louis Bolk Institutet i Driebergen, Nederländerna och universitetet i Heidelberg i Tyskland.

Miek Jong, docent på Miun, arbetar också för Louis Bolk Institutet och hon och universitetslektorn Mats Jong kommer att genomföra den Sundsvallsbaserade delen av studien.

Söker personer

Tillsammans med läkaren och homeopaten Christien Klein, som är på besök från Nederländerna, har de förberett sig för studien. Nu söker man efter personer som vill vara med i projektet.

Kan bli deprimerad

Det handlar om kvinnor mellan 18 och 50 år som är drabbade av PMS, premenstruellt syndrom.

– Drygt 20 procent av alla kvinnor har PMS. Man kan bli deprimerad, ha humörsvängningar, man har huvudvärk, ont i brösten och ont i magen. Dagen då menstruationen kommer igång försvinner symtomen, förklarar Christien.

Någon specifik behandling mot PMS finns inte i nuläget. Istället lindras besvären med antidepressiva läkemedel eller p-piller som kan ge biverkningar som får en del kvinnor att avstå. Enligt Christien och Miek har dock tidigare studier av forskargruppen i Nederländerna visat att homeopatisk behandling kan lindra eller helt ta bort besvären.

Inte belägg

Men homeopatin betraktas av många som en pseudovetenskap. Kritikerna menar att det inte finns belägg för att homeopatisk behandling fungerar och att den substans som användas är så utspädd att den blir verkningslös.

När det blev officiellt att homeopatins effekter ska studeras på Miun fick de ansvariga möta en del negativ respons.

– På flera bloggar uttrycktes det kritik. Kritiken kom både från antihomeopater och från homeopater. Homeopaterna menade att vi gör fel som jämför vanlig behandling med homeopatisk behandling, förklarar Miek.