Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver fler kvinnliga ingenjörer

De 80 anställda på teknikkonsultföretaget ÅF i Sundsvall ska bli fler.
Och framför allt fler kvinnor, är det tänkt.
Företagets mål är nämligen att om sex år ska 30 procent av de anställda och av cheferna vara kvinnor.

– Vi ska bli det bästa företaget att jobba på för kvinnliga ingenjörer, säger Nyamko Sabuni, som tidigare var jämställdhetsminister och nu är hållbarhetschef på ÅF.

I torsdags eftermiddag kom hon till Sundsvall för att vara med på invigningen av företagets nya lokaler i Heffnerskurvan, där man passande nog har utsikt över bron.

De 1 900 kvadratmeter kontorsyta man nu fått rymmer 100 arbetsplatser och de kommer att behövas. För nu i oktober startar ÅF i Sundsvall en ny avdelning för samhällsbyggnad som på ett par års sikt är tänkt att ha ett 20-tal anställda.

I dag har Sundsvallskontoret 17 kvinnor, vilket betyder att man ligger något under företagets genomsnitt på 23 procent kvinnor.

Men företaget tror att mångfald är en styrka och att det då blir lättare att nå de rätt tuffa ekonomiska mål som man satt upp.

– Forskning visar att det krävs minst en tredjedel av det underrepresenterade könet på en arbetsplats för att det ska prägla kulturen där. Det här är också ett sätt att säkra vår kompetensförsörjning, säger Nyamko Sabuni.

För av de sökande till tekniska utbildningar är det en högre andel tjejer som antas och en högre andel som examineras.

– Det betyder att de oftare återfinns i toppen. Hos dem finns också ofta ett lite större driv, tycker Fredrik de Wahl, sektionschef för mekanik och anläggning i Sundsvall.

För att öka andelen kvinnor driver företaget kampanjen Even Odds och september hade utsetts till Ladys Month, där idén var att då enbart anställa kvinnor.

Riktigt så blev det inte.

– Nej, det förutsätter att vi har kvinnor som söker alla tjänster och att de är kompetenta. Att tillsätta tjänster är dessutom en lång process. Men vi ser att antalet ansökningar från kvinnor har ökat med 17 procent sedan i maj, säger Nyamko Sabuni.

I Sundsvall håller man också på att bilda ett närverk för kvinnliga ingenjörer och den första träffen kommer att hållas inom kort.

Fredrik de Wahl lovar att hans sektion betalar lika lön för lika arbete.

– Ja, annars kan de byta jobb. Det är ingenjörernas arbetsmarknad i dag.