Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behovsprövat barnbidrag en symbolfråga för att försämra välfärden – låt er inte luras av högerns retoriska knep

Med jämna mellanrum ifrågasätts barnbidraget av borgerliga skribenter och politiker. De senaste dagarna har det bubblat igen.

En allmän välfärd bygger på att alla medborgare bidrar efter förmåga "av var och en efter förmåga". Sedan får alla del av den allmänna välfärden, "till var och en efter behov".

Det är klokt. Vad debattörerna hävdar är att de som inte har behov av barnbidrag heller inte ska få det. Det kan upplevas som en logisk slutsats.

Men det är inte vad detta handlar om. Högern vill försämra den gemensamt betalade välfärden och argumentet denna gång är att höginkomsttagare inte ska få bidrag som bara hamnar på ett bankkonto.

Vi vet att jobbskatteavdragen och många andra reformer senaste decennierna gynnat de som tjänar mest. Vi vet att en liten ekonomisk elit idag tjänar sinnessjukt mycket pengar medan "vanligt" folk upplever det som att välfärden rämnar. Vi vet att inkomstskillnaderna i Sverige ökar och är bland de största i vår del av världen. Vi vet att det här är något som accelererat och som skapar motsättningar i samhället. Vi vet att den budget M/KD/SD drev igenom med stöd av C och L ytterligare ökar klyftorna i samhälle, och nu vill de att vi ska tro att det är ett problem att barnbidraget betalas ut till fel inkomstgrupper.

Att behovspröva barnbidraget är bara en symbolfråga för att fortsätta försämra den allmänna välfärden. Grejen med välfärd är att alla bidrar efter förmåga och alla får del av den. Inga konstigheter, lika för alla. En del sparar barnbidraget till barnens framtid, andra behöver det för att klara hela månaden. Vi slipper problem med gränsdragning och vi slipper onödig administration, större delen av pengarna går till omedelbar konsumtion.

För att utjämna ojämlikhet så har vi ett system som försöker garantera alla människor lika möjligheter i livet. Alla drar nytta av systemet som säkerställer en jämlik skola, vård, omsorg, föräldraledighet, med mera, och barnbidrag som ger oss större möjligheter att ge ungarna en bra, stabil, uppväxt. Det kommer alltid att finnas de som kan betala själva för sin egen välfärd, men vårt system garanterar alla samma möjligheter.

Vi ska vara rädda om den generella välfärden och vi ska inte låta oss luras av retoriska knep från de som vill montera ner den.

Helena Grönhagen och Urban Bolander, Vänsterpartiet Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel