Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beklagar att utemiljön på förskolorna blir hemskt mycket tråkigare

Utveckla förskolan inifrån.
Det har varit ett mantra under många år för personalen. Utbildningar, föreläsningar och massor av praktiskt arbete.
Föräldrar, far- och morföräldrar har blivit involverade i byggandet av utemiljöer.
Nu ska hemmabyggena rivas och det väcker känslor.

Annons

– Vi har inte kunnat ta in vikarier under utbildningarna. Utan andra har fått jobba dubbelt. Varför har det kommunicerats på kurserna att vi ska ta hjälp av far- och morföräldrar när det nu ska rivas.

Det säger en förskolepedagog som inte vill ställa upp med namn av rädsla för att det ska påverka löneutvecklingen.

– Vi förstår inte vad som händer. Många pedagoger har tagit av egna pengar för att förverkliga ambitionerna. Det här måste vara världens kommunikationsmiss.

Det handlar om barn som varit stolta över vad deras anhöriga har byggt upp. Om vuxna som har tagit av fritid och pengar och bjudit på sin arbetskraft för att göra det bra för barnen. Samarbetet mellan personal och anhöriga har också förbättrats.

Och utemiljön har blivit bra. Men inte tillräckligt säker, giftfri och brandsäker.

Johan Borggren är lokalstrateg sedan ett halvår på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi har mycket som vi har producerat tillsammans med föräldrar på förskolorna. Jag är den första att beklaga att vi får en hemskt mycket tråkigare utemiljö på förskolorna.

Under hans tid har det organiserade samarbetet med Drakfastigheter förbättrats.

– Så förhoppningsvis ska något liknande aldrig hända igen. Vi har en hemläxa att göra nu med att skapa en pedagogisk och rolig utemiljö igen på förskolorna.

Men Johan Berggren är medveten om att det är brist på pengar så det kommer inte att köpas in utrustning i samma utsträckning som det nu tas bort.

– Föräldraengagemang vill vi ha och nu har vi fått det och så slutar det så här tråkigt. Vi har byggt en utemiljö på S:t Olofsskolan och provar den modellen nu.

När sådana kan komma på plats på andra enheter är det ingen som vet.

Läs om den fina miljön på Västergatans förskola.