Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekväma bilister är problemet i trafiken – bättre makthavare satsar på kollektivtrafik än dyra parkeringshus

Bilismen är alltför prioriterad i trafiken. En ökad valfrihet i trafiken är lösningen.

Valfriheten i trafiken bör utvecklas eftersom bilister inte är trafiken - utan endast en del av den. Därav bör bilismen utsättas för konkurrenssituation i större satsningar kring cykel- och gångbanor men även kollektivtrafik.

För året är 2018 och samtliga har fått smaka på den bittra smaken av klimatförändringar på riktigt det senaste året. Vilket bilister ska ha en del av skulden för.

Därför bör makthavare negligera bilister genom ett utökat utbud av valfrihet när det gäller trafiken. Där istället för dyra parkeringshus bör satsningar göras på kollektivtrafik med både billigare bussbiljetter samt fler och tätare bussturer. Men så klart även ett betydligt större och bättre upprustat vägnät för de som faktiskt vill göra nytta både för miljön, men även sig själva i form av motion och frisk luft via promenad eller cykeltur. Den friska luft som bilister delvis förstör med sina utsläpp.

Om fler väljer att promenera, ta cykeln eller åka kollektivt resulterar det automatiskt i färre bilar på vägbanan.

En annan debatt som undertecknad ställer sig frågande till är bilköer. Där det är ni bilister som både är orsaken till dessa köer samt lösningen på desamma. Om fler väljer att promenera, ta cykeln eller åka kollektivt resulterar det automatiskt i färre bilar på vägbanan. Vilket underlättar biltrafiken för dem som faktiskt är tvungna att köra bil. Dessutom kommer det kännas i plånboken i positiv bemärkelse, om en mindre del av inkomsten går till bensin och diesel och mer till trevligare saker.

Så nej, bilister, det är inte politiker och övriga makthavare som är ert problem gällande parkeringsplatser, bilköer, med mera. Det är faktiskt ni själva och er bekvämlighet som bilen tenderar att utmynna i som är boven i dramat. Där lösningen helt enkelt är att lämna bilen hemma emellanåt för att ge sig ut i ett förhoppningsvis större framtida utbud av alternativ i trafiken. Som både är miljövänligt och hälsosamt samt ekonomiskt gynnsamt. För det krävs att samtliga ändrar sitt tankemönster kring bilen för att anpassa oss till ett bättre och miljövänligare samhälle.

Johan Gustavsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Att bilen skulle totaldominera i Sundsvall är fel – var glad åt att folk cyklar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel