Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belasta inte vår sjukvård i onödan

Annons

Läkaren suckade lite och ryckte på axlarna. Jodå, sa hon, visst trivdes hon på jobbet på hälsocentralen, det var bara att hon gick med en gnagande känsla av otillräcklighet. Behoven av hennes vård på hälsocentralen hos patienterna var större än de arbetstimmar hon hade inom sin anställning. Speciellt nu när hon visste hur många på flyktingförläggningen i närheten som var i behov av vård, både för kroppen, men också för psykisk ohälsa. Vi träffades som hastigast för några veckor sedan hos gemensamma bekanta.

Jag tänker på henne när jag läser debattartikeln i SVD (10/14)  där  representanter inom professionerna för hälso- och sjukvård och omsorg kräver en bred parlamentarisk kommitté. De anser att det behövs för att lösa den hotande finansieringskrisen i svensk välfärd som de undertecknade hävdar står inför dörren om inget görs. Debattartikeln är undertecknad av flera, bland annat Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund, Anders Wahlberg, ordförande Sveriges Psykologförbund och

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

De skriver också att deras medlemmar har en svår arbetssituation där omöjliga prioriteringar måste göras med stress som följd, och att trycket ökar dag för dag.

De tar också upp att primärvården under många år har haft svårt att klara uppdraget som sjukvårdens bas.

Och det är alltså i det här läget som regeringen arbetar för att ta fram former för en försöksverksamhet där det ska undersöka vad som sker när patienter måste ha ett läkarintyg redan innan efter en veckas sjukdom.

Jag skrev felaktigt i en tidigare krönika att det skulle gälla redan efter en dag, och hänvisade till tidigare medieuppgifter. Det stämmer alltså inte – det arbetas just nu med att ta fram ramar för projektet – och jag beklagar att den felaktiga uppgiften fördes vidare i min krönika.

I min värld spelar dock antalet dagar just ingen roll, förslaget är lika sjukt för det. Regeringen vill naturligtvis inte öka bördan för läkarna med den tilltänkta försöksverksamheten , men det är precis exakt vad det här försöket kommer att göra.

Läkarna förtjänar bättre än så här. Och det gör alla patienter också.

Förslaget är en liten del i ett större paket där målet är att pressa ner antalet sjukskrivningar som är alarmerande högt och har ökat kraftigt. Speciellt kvinnor blir sjukskrivna och psykisk ohälsa är en orsak. Att i det läget, samtidigt som vi står mitt i en flyktingkatastrof där människor behöver vård införa att folk med snuva och feber ska uppsöka hälsocentralerna för att kunna vara hemma från jobbet med ersättning är horribelt. Det bygger på misstro och kommer inte göra något för att komma till grunden med varför folk i ett välfärdsland som Sverige dukar under. Det är den stora frågan och det kräver svar.

Ingen lösning ligger i mer administrationsjobb för läkarkåren som har betydligt viktigare uppgifter än att skriva ut ett papper där de intygar att Sara har feber och hosta och  därför behöver vara hemma från jobbet i fem dagar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel