Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belgienmisstänkt gripen i Italien

Ytterligare en misstänkt kopplad till terrordåden i Bryssel har gripits - denna gång i Italien.
Mannen tros ha försett gärningsmän med falska dokument.

Den 40-årige mannen, som uppges vara algerier, greps enligt italienska medier i staden Bellizzi i södra Italien.

Bland annat Sky TG 24 rapporterar att mannen efterlysts av belgiska myndigheter efter att hans namn dök upp i papper som hittats vid en husrannsakan nära Bryssel i oktober.

Där ska dokument ha påträffats med foton och täcknamn för både några av gärningsmännen från Parisattackerna i november och Brysselattackerna i veckan.

Ytterligare misstänkta

Under lördagen namngavs ytterligare tre misstänkta terrorister av belgiska åklagare. Av säkerhetsskäl sköts också en manifestation mot terrordåden, som skulle ha ägt rum på söndagen, upp på obestämd tid.

En man som namnges som "Faycal C" är en av de personer som greps i polisens insats i Bryssel i torsdags, säger åklagaren i ett uttalande som nyhetsbyrån AFP citerar. Mannen misstänks för terrordåd, förberedelse till terrordåd samt för att ha ingått i en terrororganisation.

Däremot har åklagarmyndigheten ännu inte bekräftat medieuppgifter som gör gällande att "Faycal C" är den tredje misstänkte attentatsmannen, iförd ljus jacka och hatt, som syns på övervakningskamerornas bilder från flygplatsen Zaventem, där två självmordsbombare sprängde sig i tisdags.

Samarbetar inte

Övriga två gripna som nu namnges är en "Aboubakar A" och en "Rabah N", skriver Reuters. Båda anklagas för terroraktiviteter och för att ha ingått i terroristgrupper, enligt nyhetsbyrån.

En fjärde person kommer att hållas i förvar åtminstone till och med söndagen. Det är samme man som under fredagen sköts och greps vid en spårvagnshållplats i Schaerbeek i Bryssel, skriver AFP.

Belgisk polis fortsätter samtidigt jakten på ytterligare personer som misstänks för inblandning i attentaten. Någon hjälp från terrormisstänkta Salah Abdeslam, som greps den 18 mars, verkar man dock inte få. Abdeslam, som misstänks ha varit inblandad i Parisdåden i november, har valt att tiga i de senaste polisförhören, uppger belgiska åklagare för medier.

Demonstration ställs in

I det fortsatt spända läget har Belgiens inrikesminister Jan Jambon och Bryssels borgmästare Yvan Mayeur bett stadens invånare att senarelägga sin demonstration mot terrorn. Manifestationen bör skjutas fram flera veckor, framhöll Jambon.

Arrangörerna meddelade på lördagseftermiddagen att de inte vill äventyra Brysselbornas säkerhet, och de har därför ställt in massmötet som var planerat till söndagen. Något nytt datum har ännu inte meddelats.