Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Bygdén: Så borde vi bygga om Stora torget

I våras satt jag på en stol på Stora Torgets norra sida och filosoferade över det förslag som presenterats av stadsbyggnadskontoret och som sedermera beslutats av kommunfullmäktige. Jag kom fram till att torget för en betydligt lägre summa skulle kunna få en förnyelse som är tillfyllest för den bebyggda 1890-talsmiljö som omger torget.

Under 2015 har jag träffat många människor, såväl gamla som yngre som inte förstår det bärande motivet till att sänka torget. Att sedan få läsa att Sundsvalls kommunalråd anser att vi behöver ett nytt torg inte minst för att bidra till ökad handel i stort utgör en övertro på torgombyggnadens effekter. Vårt nuvarande torg inbjuder inte till torghandel sade han också bland annat. Enligt min mening är det inte markbehandling i form av naturstensplattor som bidrar till ökad torghandel och andra aktiviteter i Stenstan. Dessutom finns det ett miljömässigt och kulturhistoriskt skäl till konsekvent hantering av torg och gaturum i hela Stenstan. Är den nuvarande kommunledningens tanke att vi skall börja med en ny utformning av gatumarken i sin helhet? Nej fortsätt med betongplattor som markbehandling. Torget behöver ej sänkas! Den åtgärden ger enbart stor irritation för sundsvallsborna under ombyggnadstiden och utgör en stor del i ombyggnadskostnaden utan att ge bättre torgfunktion.

Mina förslag till åtgärder på och vid torget är följande:

• De ljusa betongplattorna ersätts med mörka likt markbehandlingen i övrigt.

• Torget förses med en ny scen med utformning för permanent uppställning.

• Torget i övrigt förses med en ny sittmöblering som knyter an till möblering i Esplanaden, lekparken söder om Navet undantagen.

• Samråd upptas med ägaren till de enplansbyggnader (gamla Taxi) i östra delen av torget som kommunen frånhände sig i samband med försäljningen av Stadshuset. Bygg ihop dessa två byggnader och förändra fasaderna så att de får ett utseende värdigt Stenstan. Riv de vita tidsbegränsade tillbyggnaderna så snart som möjligt. Glasutbyggnaden till Stadshusets entré föreslås utgå.

För övrigt anser jag att kommunen trots alla synpunkter från allmänheten agerar på ett enväldigt sätt när den ej ändrat det ursprungligt presenterade förslaget. Mitt förslag är att kommunen tar till sig de råd den får från allmänheten. Mina råd har jag diskuterat med stadsbyggnadsnämndens ordförande. Någon ändring av förslaget har jag inte sett.

Läs fler insändare här:

Bengt Bygdén

Före detta stadsarkitekt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel