Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt sköter både sig själv och sin hustru – får betala full hemtjänstavgift

84-årige Bengt Näslund och hans hustru Maija-Leena flyttade till serviceboendet Allégården i höstas.
Trots att Bengt inte har något som helst behov av hemtjänst – och dessutom till stor del sköter vården av sin hustru – tvingas han betala full hemtjänstavgift.
– Det är så ruttet att det liknar ingenting, säger han.

Annons

Bengt och hans två år yngre hustru Maija-Leena har varit tillsammans i 64 år. Förra sommaren drabbades Maija-Leena av en stroke, och paret kunde inte längre bo kvar i lägenheten.

De ansökte om serviceboende och fick plats på Allégården.

– Vi flyttade hit i september, och det har fungerat bra, berättar Bengt.

Läs också: Fakturor från hemtjänsten stämmer inte överens med verkligheten

Förutom att han klarar sig helt utan hjälp, är det han som i stor utsträckning hjälper sin hustru.

– Det enda personalen hjälper oss med är Maija-Leenas morgontoalett samt städning var tredje vecka. Det är jag som sköter medicinering och lägger Maija-Leena på kvällarna. Man kan säga att jag är hennes personliga assistent, säger Bengt.

Att ställa upp för hustrun ser Bengt som en självklarhet.

– Men däremot tycker jag inte att jag ska behöva betala för att få göra det, säger han.

Bengt betalar sin räkning via autogiro, och har inte funderat så mycket över slutsumman.

I helgen råkade han titta på sin faktura, och såg att han betalar full hemtjänstavgift på 1 772 kronor – trots att han inte har någon som helst hjälp.

Läs också: "De äldre i sjukvården har inte något värde"

– Sen var hela helgen förstörd. Jag blev både upprörd och irriterad. När vi flyttade in på Allégården var det ingenting sagt om att jag skulle betala för hemtjänst, säger han.

– Man läser i tidningarna om bedragare som lurar gamla – man tror ju inte att kommunen ska skicka ut rena bluffakturor.

Under hela måndagen försökte Bengt få kontakt med socialtjänsten – utan att lyckas.

– Först på tisdagen fick jag tag i en handläggare som förklarade att det handlade om ett politiskt beslut, och att det bara var att rätta sig efter det. Det är så ruttet att det liknar ingenting, säger Bengt.

Socialnämndens ordförande Malin Larsson, (S), förklarar att beslutet om att alla på serviceboendena ska betala full hemtjänstavgift togs i höstas.

Är det rätt att en person som klarar sig helt själv, och som dessutom till stor del sköter sin hustru, ska betala full hemtjänstavgift?

– Nej, det blev en miss där. Ett tiotal av de som bor på serviceboendena har ingen hjälp, och då ska de inte behöva betala. Nu ska förvaltningen se över det här. Vi ska göra om och göra rätt, säger Malin Larsson.