Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berätta mer om Barnens trafikklubb

Fråga: Hejsan!! Det fanns efter Björneborgsgatan bredvid brandstationen en sk trafikskola för barn när jag växte upp. Vem drev den och, när startade/lades den ner? Vad jag minns så fanns där en lite stad med gator, trafikljus etc.

Mvh Magnus Larsson

Svar: Hej Magnus! 1969 introducerade NTF Barnens trafikklubb i hela landet. Det var en del i NTF:s arbete för barns rätt till en säker trafikmiljö. Den redan existerande karaktärerna Tant Anita och Televinken blev snabbt populära då de lärde barnen allt om hur man beter sig i trafiken med hjälp av en röd pärm med pysselmaterial och Televinkenklippdockor. Dessutom gavs det ut fyra Ep-skivor med trafikviisor av Gullan Bornemark till välkända melodier och programmen sändes även i radio.

Efter ett halvår hade klubben 50 000 medlemmar.

I Sundsvall byggdes en hel liten minisamhälle upp granne med brandstationen på Skönsmon. Asfalterade gator med streck och övergångsställen, små trafikskyltar i trä och några mindre byggnader fanns på den lilla träningsanläggningen.

Många var de barn som fick vara där och träna på att titta åt vänster-höger-vänster innan de gick över gatan.

Flera av lärarna var hemmafruar som utbildades i ämnet trafikkunskap och höll i träffarna. Då och då fick man hem pysselmaterial till sin röda pärm.

Barnens trafikklubb utreddes av NTF i slutet av 90-talet och slutsatsen var att barn som varit med i klubben oftare var inblandade i olyckor, då deras föräldrar trodde dem om mer kunskap än vad de hade. Förändringar måste till, och i det nya upplägget lades fokus mer på att lära föräldrarna att förbereda sina barn för ett liv i trafiken, med reflexer och cykelhjälmar. Dessutom byttes Televinken ut mot figuren Trolle.

2001 läggs Barnens trafikklubb ner helt och hållet. Då har över en miljon ungar varit medlemmar under dryga 30 år. Den slutgiltiga spiken var att det statliga stöd som klubben haft sedan starten av klubben upphörde.

Vet du mer om Barnens trafikskola i Sundsvall? Var du kanske lärare eller ansvarade för verksamheten på något annat sätt? Mejla!