Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättelsen om Kerstin Thorvall handlar också om framtiden

Att författaren Kerstin Thorvall bara ansågs avvikande på sin egen tid och inte skulle ha gjort det idag stämmer nog inte riktigt. Även i detta nu ligger den hysteriska stämpeln på arbetsplatsernas skrivbord. Redo att sättas i pannan på den kvinna som vågar ge uttryck för det som finns inom rätt många egentligen.

Under påskhelgen när Det mest förbjudna visades på SVT så väcktes det åter liv i en författare som gick bort 2010. Diskussionen om Kerstin Thorvalls privata liv väcktes också upp. Var hon ett geni och en förebild eller ett psykfall och en kaosmamma?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En sak är i alla fall säker. Hon var något som inte många kvinnor var då eller är idag. Hon var utåtagerande. En kvinna som vände sin ångest och dåliga mående utåt till allmän beskådan istället för inåt mot sig själv. Och skulden för det blev hennes. Jag hävdar inte att hon inte gjorde dumma saker. Tvärt om, hon gjorde en hel del dumheter. Men det som drev ut dessa handlingar finns hos många kvinnor även idag. Med skillnaden att de driver det inåt.

Den psykiska ohälsan har ökat i Sverige de senaste åren, framför allt hos kvinnor. Med det ökar även sjukskrivningstalen, även där är ökningen störst i kvinnodominerade branscher, som inom offentlig sektor. Vi ser det på staplarna i Sundsvall hos den största arbetsgivaren - kommunen. Frågan vi bör ställa oss är varför inte hjälp sätts in innan väggen och långtidssjukskrivningen är ett faktum. Vad är det som gör att stressen, ångesten och depressionen hålls inne tills dess att en människa slutar fungera?

Läs också: Flickor med ADHD måste få samma hjälp som pojkar

Idéhistorikern och professorn Karin Johannisson kom ut med sin bok "Den sårade divan" förra året och även här berättas samma historia, historien om den hysteriska kvinnan. Tre välkända kvinnor porträtteras utifrån sina yrkesliv och framför allt utifrån sina mentala tillstånd. Omvärlden såg på dem som galna. En av kvinnorna som omskrivs är Sundsvallskonstnären Sigrid Hjertén, som tillbringade delar av sitt yrkesverksamma liv på mentalsjukhus. Kvinnor som mår dåligt sågs på den tiden, men även i nutid, som sköra och hysteriska, bortom samhällets räddning. Är det rädslan för den stämpeln som gör att kvinnor på sina arbetsplatser idag drar sig så länge från att söka stöd och säga ifrån?

Redan i skolan visar sig den psykiska ohälsan i olika skepnader hos killar och tjejer. Killar som utåtagerande med ilska och ibland med våld som uttryck. Tjejer som tillbakadragna och ibland med självskadebeteende som uttryck. Inte i alla fallen, men som norm.

Det inåtagerande tar längre tid att upptäcka och blir därmed svårare att bota. De som bränner ut sig hamnar inte där av lathet utan som ett resultat av att ha jobbat under stor press och kämpat med att hålla huvudet ovanför vattenytan för länge. Innan situationen har blivit så pass allvarlig har så klart den inre ofriden funnits där men inte uppmärksammats. Varför inte?

För att i ett samhälle där till och med att vara lycklig är en prestation så är rädslan stor att bli benämnd som hysterisk om man pratar om problemen som gnager inombords.

Om vi ska bemöta utvecklingen med ökade sjukskrivningar som följd av stress och dåligt mående behöver bilden av vad som är hysteri målas om. Vi måste förstå att samma känsla visar sig på olika sätt hos olika individer och framför allt öppna upp för samtal kring den psykiska ohälsan, på skolor och arbetsplatser. Annars kommer det att få förödande konsekvenser för både de som hamnar i sjukskrivning och för vår gemensamma välfärd.

Med rätt tillgång till administrativt stöd, möjlighet att påverka sin egen arbetssituation och ett öppet klimat kan en stor del av stressen förebyggas redan från start. Det kommer att vara avgörande för offentlig sektor hur vi jobbar med de här frågorna.

Elin Nilsson (M)

Gruppledare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel