Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättelsernas kraft att angå

Barnboksrecension
Mårten Sandén: Sju förtrollade kvällar
Rabén & Sjögren
9 - 12 år

Annons

"Man får en snyting och tror att man aldrig kommer att resa sig igen. Men det är just då man verkligen behöver en bra berättelse".

Citatet ur boken skulle kunna stå som en sammanfattning av den. För Buster är boxningsträningen livets essens. Men allt krossas när han klipper till en skolkamrat och blir avstängd i tre månader; han som är ett löfte och nyss fått dispens att tävla fast han bara är tolv år.

Men redan i bokens första scen har vi mött huvudkaraktärerna, när Buster råkar springa omkull den mobbade Antoni och Flickan-som-läser hjälper honom upp. Och i deras värld, berättelsernas, ska Buster snart också få tillträde. I förvirringen sticker en gatsopare till honom en bunt biobiljetter i handen på honom och välkomnar honom till Elysium. Det är en till det yttre en nedlagd och förfallen gammal biograf. Men för den som verkligen behöver kan den öppna sig - med all sin skönhet och alla sina berättelser.

Berättelserna, i bok- och filmform, hjälper Buster att lära känna sin döde storebror Jack. De blir en karta som händelserna följer, de ger Buster tankar han aldrig förr tänkt, känslor han aldrig förr känt, de vidgar och öppnar honom. De utlöser en inre uppgörelse likaväl som en yttre.

Som vanligt är Mårten Sandén pålitlig i att finkänsligt och träffsäkert frilägga unga människors känslor och tankar och att samtidigt skapa en berättelse med sug, med ena benet i den vanliga världen och det andra i magin. Här slår han ett slag för boken utan att det blir ett läspolitiskt inlägg. Det blir vad det bör vara, en bok som själv visar bokens kraft att angå. Som rymmer livsvisdom och blir en tillflykt för dem som "den vanliga världen inte tycks vara till för".

Och som bjuder på den djupa men samtidigt så självklara insikten att alla som läser förr eller senare kommer underfund med att böcker inte handlar om sina huvudpersoner utan om oss själva.