Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beredskap för skogsbrand stärks

Två containrar med utrustning för att bekämpa skogsbränder har skickats till räddningstjänsten i Medelpad.
– Det är inte ofta vi får den här typen av leverans, senast det hände var för 15 till 20 år sedan, säger Mats Bergmark, funktionsansvarig för naturolyckor på räddningstjänsten i Sundsvall.

Containrarna levererades under tisdagen till brandstationen på Björneborgsgatan.

– Utrustningen bestod av bland annat motorsågar, en terrängmaskin, skuminjektorer och över två mil slang, säger Mats Bergmark.

Materialet som har tagits emot av Räddningstjänsten ska förstärka hela mellannorrland när regionens resurser inte räcker till.

– Om det blir en större skogsbrand i exempelvis Ångermanland så har vi nu resurserna för att åka dit och hjälpa till, säger Mats Bergmark.

Containrarna har skickats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, de har i uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser.

– Det är roligt att MSB har valt oss som placeringsort, det är ett kvitto på att de ser oss som en duktig organisation att sköta utrustningen, säger Tommy Lindgren på räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

När det är sommar blir det torrare i marken och då ökar risken för att en skogsbrand bryter ut.

– Vi släckte en mindre skogsbrand i Ånge för ungefär en månad sen, men i och med att det inte har varit så jättevarmt och torrt väder hittills är risken för en stor skogsbrand likt den i Boden 2006 inte stor, säger Mats Bergmark på räddningstjänsten i Sundsvall.